Επίσημη γλώσσα η ρωσική σε τμήματα της Ουκρανίας

Επίσημη γλώσσα η ρωσική σε τμήματα της Ουκρανίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Ως επίσημη γλώσσα σε τμήματα της Ουκρανίας χαρακτηρίζει τη ρωσική το νέο νομοσχέδιο που υπέγραψε ο πρόεδρος Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, αδιαφορώντας για τις επικρίσεις αντιπάλων του, που υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα διχάσει τη χώρα.

Το Κόμμα των Περιοχών του Γιανουκόβιτς προώθησε εσπευσμένα την ψήφιση του νόμου στο Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, εξασφαλίζοντας διαμαρτυρίες αντιπάλων του, που έκαναν λόγο για απόπειρα συσπείρωσης των ρωσόφωνων ψηφοφόρων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Η πρωτοβουλία είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων τον Ιούλιο στο Κίεβο, αλλά και αψιμαχίες μέσα στο Κοινοβούλιο, καθώς πολλοί φοβούνται ότι ο νόμος θα υποβαθμίσει τη χρήση της ουκρανικής γλώσσας. Ο Γιανουκόβιτς, όμως, που βρίσκεται σε διακοπές στην Κριμαία, εκμεταλλεύθηκε τη θερινή πολιτική ηρεμία για να υπογράψει το νομοθέτημα. Στελέχη της αντιπολίτευσης, μεταξύ τους και η έγκλειστη πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, χαρακτήρισαν τον νόμο «έγκλημα κατά του κράτους», που απειλεί τη συνοχή της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας. «Ο Γιανουκόβιτς πέτυχε αυτό που δεν κατάφεραν οι Ρώσοι αυτοκράτορες και οι γενικοί γραμματείς της ΕΣΣΔ. Εξέδωσε τη θανατική ποινή της ουκρανικής γλώσσας», ανέφερε μέλος της αντιπολίτευσης.

Ο Γιανουκόβιτς, όμως, δεν θα μπορούσε να μην υπογράψει τον νόμο, χωρίς να κινδυνεύσει να χάσει τη στήριξη της εκλογικής του βάσης, στα ανατολικά της χώρας. Παρότι τα ουκρανικά είναι η μοναδική επίσημη γλώσσα της Ουκρανίας, ο νόμος θα καταστήσει τη ρωσική επίσημη περιφερειακή γλώσσα στις κατά πλειοψηφία ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά και τα νότια, όπως την Κριμαία, έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σημείο τριβής

Οι αντίπαλοι του νόμου, που θεωρούν την ουκρανική θεμέλιο λίθο της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και της ανεξαρτησίας της από τη Ρωσία, εκτιμούν ότι το πέρασμά του θα σημάνει ότι η εκμάθηση και η χρήση της ουκρανικής θα εκλείψει από τις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες.

Ο νόμος αναμένεται να αποτελέσει σημείο μεγάλης τριβής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με το Κόμμα των Περιοχών του Γιανουκόβιτς να πρέπει να εργασθεί σκληρά ώστε να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, ιδιαίτερα ύστερα από την υιοθέτηση αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, τη φορολογία και το κόστος βασικών ειδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή