Αντιδράσεις της Αγκυρας κατά Τεχεράνης

Αντιδράσεις της Αγκυρας κατά Τεχεράνης

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανησυχητικές και θλιβερές» χαρακτήρισε ο Ταγίπ Ερντογάν τις δηλώσεις του Ιρανού αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χασάν Φιρουμπαζαντί, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ «υπηρετούν τoυς φιλοπόλεμους στόχους του «Μεγάλου Σατανά», δηλαδή των ΗΠΑ, ότι ευθύνονται για τις αιματηρές εξελίξεις στη Συρία και ότι εφόσον αποδεχτούν τις μεθόδους των Αμερικανών, θα έλθει, μετά τη Συρία, και η δική τους σειρά».

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις απειλές και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποιώντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις μπορούν να βλάψουν και το Ιράν. «Τα σχόλια δεν έγιναν από την ιρανική ηγεσία, προήλθαν, ωστόσο, από άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα. Περιμένουμε από τους αξιωματούχους αυτούς, στην Τουρκία και το Ιράν, να σκέφτονται λίγο προτού σχολιάσουν. Εκφράσαμε τις απόψεις μας στον κ. Σαλεχί με τρόπο ειλικρινή και φιλικό», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος και στην προχθεσινή του συνάντηση με τον Ιρανό συνάδελφό του. Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί μετέβη αιφνιδιαστικά στην Αγκυρα για να ζητήσει τουρκική διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση των 48 Ιρανών προσκυνητών που κρατούνται από το Σάββατο όμηροι από την ταξιαρχία αλ Μπαράα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για επίλεκτους του ιρανικού στρατού.

Ο κ. Νταβούτογλου δεσμεύτηκε ότι η χώρα του, που «παρέχει τη βοήθειά της σε οποιοδήποτε θέμα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος οπουδήποτε στον κόσμο» δεν θα φεισθεί θυσιών για να επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτοί, καθώς φαίνεται, δεν είναι απλώς προσκυνητές.

Οπως παραδέχτηκε ο κ. Σαλεχί κάποιοι από αυτούς είναι «συνταξιούχοι Φρουροί της Επανάστασης». Οι Σύροι αντάρτες ισχυρίζονται ότι τρεις όμηροι έχουν ήδη σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς και απειλούν να σκοτώσουν όλους τους υπόλοιπους, εάν ο στρατός του Ασαντ δεν πάψει να τους καταδιώκει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή