Οπισθοχώρηση των ανταρτών στη Σαλαχεντίν

Οπισθοχώρηση των ανταρτών στη Σαλαχεντίν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων φέρεται να τελεί από νωρίς χθες το πρωί η συνοικία Σαλαχεντίν, η οποία θεωρείτο προπύργιο των ανταρτών, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Χαλέπι. Σύμφωνα με τα φίλα προσκείμενα στο καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ μέσα ενημέρωσης, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Σαλαχεντίν, προκαλώντας βαρύτατες απώλειες στους αντάρτες. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «SANA», μάλιστα, μετέδωσε ότι «η πλειοψηφία των τρομοκρατών στη Σαλαχεντίν είναι νεκροί» και πως «στους αιχμαλώτους συγκαταλέγονται και ξένοι μισθοφόροι».

Τις πληροφορίες περί κατάληψης της Σαλαχεντίν από τις καθεστωτικές δυνάμεις, ωστόσο, έσπευσε να διαψεύσει ο εκ των διοικητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στο Χαλέπι, συνταγματάρχης Αμπντελτζαμπάρ Αλ Οκάιντι. Επιβεβαίωσε μεν ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια «ολοκληρωτική και βάρβαρη»  επίθεση, αλλά ξεκαθάρισε πως οι αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν τη συνοικία.

Παρά τις διαψεύσεις του συνταγματάρχη Αλ Οκάιντι, πάντως, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν κάμψει την αντίσταση των ανταρτών στη Σαλαχεντίν. Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι, οι αντάρτες υποχρεώθηκαν να οπισθοχωρήσουν και αυτό διότι τα πυρομαχικά τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Την πληροφορία επαλήθευσε ο διοικητής της ταξιαρχίας «Σαχμπάα», Αμπού Μοχάμεντ, ο οποίος προέβλεψε ότι η μάχη για το Χαλέπι θα είναι μακράς διαρκείας και αυτό διότι, όπως δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», «οι μονάδες του FSA στην πόλη αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεφοδιασμού». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αντάρτες στο Χαλέπι χρειάζονται, τουλάχιστον, 60 αντιαρματικές χειροβομβίδες ημερησίως για να αντεπεξέλθουν στις επιθέσεις των τεθωρακισμένων του συριακού στρατού.

Μη επανδρωμένες θέσεις

Παράλληλα, ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης στο Χαλέπι μετέδιδαν ότι ορισμένες από τις θέσεις των ανταρτών σε κτίρια της Σαλαχεντίν δεν ήταν χθες επανδρωμένες. Αργά χθες το βράδυ, εντούτοις, ένας άλλος διοικητής των ανταρτών στο Χαλέπι, ο Ουασέλ Αγιούμπ, ισχυρίστηκε ότι ο FSA ανακατέλαβε τρεις από τους πέντε δρόμους που είχαν το πρωί περάσει υπό τον έλεγχο του τακτικού στρατού κατόπιν «ηρωικής αντεπίθεσης».

Από την πλευρά του, πηγή προσκείμενη στο καθεστώς Ασαντ υποστήριζε ότι η επιχείρηση για την εξουδετέρωση των εναπομείναντων θυλάκων αντίστασης στη συνοικία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ. Η ίδια πηγή αποκάλυψε πως μετά την απώθηση των ανταρτών από τη Σαλαχεντίν, στόχος του τακτικού στρατού είναι η γειτονική συνοικία της Σεΐφ Αλ Ντάουλα. Χθες, πάντως, το συριακό πυροβολικό, καθώς και επιθετικά ελικόπτερα «σφυροκοπούσαν» αδιάκοπα τις συνοικίες Καταρτζί, Ταρίκ Αλ Μπαμπ, Φαρντός και Σαάρ. Σύμφωνα, επίσης, με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περισσότεροι από δεκαέξι άμαχοι σκοτώθηκαν μόνο χθες στο Χαλέπι. Τη δε Τρίτη, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Συρία ξεπέρασε τους διακόσιους είκοσι πέντε.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος στρατηγός Βλαντιμίρ Κουζέγεφ, παρουσιάστηκε ενώπιον των μέσων ενημέρωσης στη Μόσχα για να διαψεύσει τον ισχυρισμό των Σύρων ανταρτών ότι τον σκότωσαν στα περίχωρα της Δαμασκού. Η «Ταξιαρχία των Γερακιών»  του FSA είχε ανακοινώσει αργά προχθές το βράδυ ότι «εξουδετέρωσε» τον «σύμβουλο του συριακού στρατού στρατηγό Κουζέγεφ». Οι αντάρτες, μάλιστα, «ανέβασαν» στο Διαδίκτυο βίντεο με το οποίο επιδεικνύουν τη στρατιωτική ταυτότητα του στρατηγού Κουζέγεφ. Ο τελευταίος, ωστόσο, εμφανίστηκε χθες στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας προκειμένου να διαβεβαιώσει άπαντες πως είναι ζωντανός. Ο στρατηγός Κουζέγεφ απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει αν επισκέφθηκε προσφάτως τη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή