Ομπάμα και Ρόμνεϊ ανεβάζουν τους τόνους

Ομπάμα και Ρόμνεϊ ανεβάζουν τους τόνους

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΕΝΒΕΡ. «Επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο και εδώ στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι σε κάποια στιγμή η χώρα μας θα γίνει σαν την Ελλάδα ή σαν την Ισπανία ή την Ιταλία ή σαν την Καλιφόρνια, αν αστειεύομαι για την τελευταία…», είπε ο Μιτ Ρόμνεϊ, μιλώντας σε προεκλογική του συγκέντρωση στην Αϊόβα, τις έξι κρίσιμες εκλεκτορικές ψήφους της οποίας διεκδικεί ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο αντίπαλός του και πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμιζε ότι οι Ρεπουμπλικανοί σχεδιάζουν να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καταργώντας τα επιδόματα για τις γυναίκες και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού.

«Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να μας επαναφέρουν στη δεκαετία του ’50 και όχι να μας κατευθύνουν μέσα στον 21ο αιώνα. Οι αποφάσεις για την υγεία των γυναικών είναι δικό σας ζήτημα και όχι αρμοδιότητα των πολιτικών ή των ασφαλιστικών εταιρειών», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα στο Ντένβερ, μιλώντας σε κοινό 4.000, όπου πλειοψηφούσαν οι γυναίκες. Ο Ομπάμα πέρασε δύο ημέρες στο Κολοράντο. Τη συγκεκριμένη ομιλία του προέδρου προλόγισε η φοιτήτρια Σάντρα Φλουκ, που είχε προκαλέσει αίσθηση χάρη στην κατάθεσή της ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου για την αντισύλληψη, την άμβλωση και την υγειονομική περίθαλψη των γυναικών.

Στο μεταξύ, το αμφιλεγόμενου γούστου σχόλιο του κ. Ρόμνεϊ σχετικά με τη χώρα μας και τις άλλες χρεοκοπημένες οικονομίες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν. Συνεργάτες του κυβερνήτη στο Σακραμέντο ανέφεραν χθες ότι η πιστωτική προοπτική της πολιτείας υπό τον Μπράουν έχει βελτιωθεί και ότι το κόστος δανεισμού -το κυριότερο πρόβλημα των κρατών που μνημόνευσε ο μορμόνος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος- έχει υποχωρήσει δραστικά. «Πρόκειται για προπαγανδιστική κίνηση των Ρεπουμπλικανών, που δεν θα αντέξει σε προσεκτική εξέταση. Ο κ. Ρόμνεϊ θα πρέπει να βρει άλλους πολιτικούς συμβούλους, οι οποίοι θα ξέρουν τι τους γίνεται», είπε εκπρόσωπος του κυβερνήτη Μπράουν.

Στην Αϊόβα, ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα ως «ακροαριστερό». Ο πάλαι ποτέ αντίπαλος του Ρόμνεϊ για το χρίσμα και πρώην επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς, ανέβασε τους τόνους λέγοντας: «Ο Κλίντον προσπάθησε να μετατοπίσει το κόμμα προς το Κέντρο. Ο Ομπάμα προσπαθεί να το πάει Αριστερά». Στη δήλωση αυτή απάντησε ο πρώην πρόεδρος, καταγγέλλοντας τον Ρόμνεϊ για «φθηνό και ανακριβή λαϊκισμό». Η εμπλοκή του Μπιλ Κλίντον στην αντιπαράθεση δεν είναι τυχαία, καθώς ο πρώην πρόεδρος θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα προεκλογική εμφάνιση, υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα στην Αϊόβα.

Χρόνια άνεργοι

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον Ομπάμα για άρση της υποχρέωσης αναζήτησης εργασίας για όσους ανέργους εξασφαλίζουν κρατικά επιδόματα, μετατρέποντας «την Αμερική σε έθνος κρατικής εξάρτησης», όπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του στην Αϊόβα ο Ρόμνεϊ. Η επίθεση αυτή της εκστρατείας Ρόμνεϊ έχει στόχο να εμφανίσει τον Ομπάμα να αδιαφορεί για την τύχη των εργαζόμενων, ευνοώντας τους χρόνια ανέργους.

Στο Ντένβερ, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι τα θέματα υγειονομικής περίθαλψης των γυναικών τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα χάρη στη σύζυγό του Μισέλ, αλλά και τη μητέρα του, που πέθανε από καρκίνο. «Θέλω να βεβαιωθώ ότι η σύζυγός μου μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη για τις ανάγκες της. Συχνά σκέφτομαι επίσης πώς θα ήταν τα πράγματα εάν ένας γιατρός είχε εντοπίσει νωρίτερα τον καρκίνο της μητέρας μου, που πέθανε πριν από είκοσι χρόνια σε ηλικία 50 ετών», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Φοροαπαλλαγές

Με την επίσκεψή του στο Ντένβερ, ο πρόεδρος Ομπάμα εγκαινίασε τριήμερη περιοδεία σε τέσσερις πόλεις του Κολοράντο, με ομιλίες που θα δώσουν έμφαση στην οικονομία. Μεταξύ των προτάσεών του περιλαμβάνεται η έκκλησή του προς τη νομοθετική εξουσία στο Κογκρέσο για επέκταση των φοροαπαλλαγών που εξασφαλίζουν οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 250.000 δολαρίων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που εξασφαλίζουν σήμερα οι πλουσιότεροι Αμερικανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή