Ζούσαν σε υπόγειο καταφύγιο, υπό άθλιες συνθήκες

Ζούσαν σε υπόγειο καταφύγιο, υπό άθλιες συνθήκες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η ρωσική αστυνομία ανακάλυψε περίπου 70 μέλη μουσουλμανικής σέχτας, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, που ζούσαν για περισσότερο από μία 10ετία σε υπόγειο καταφύγιο, στα περίχωρα της πόλης Καζάν, στο Ταταρστάν. Τα μέλη της ομάδας ήταν οπαδοί τοπικού πνευματικού ηγέτη και ζούσαν στο υπόγειο καταφύγιο, κάτω από τέμενος της πόλης, το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας των ισλαμικών οργανώσεων.

Τα παιδιά, από ενός έως δεκαεπτά ετών, ήταν αναγκασμένα να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση και επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς εξαερισμό και χωρίς να έχουν δει ποτέ το φως του ήλιου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών. Οι χώροι διαβίωσης των μελών της σέχτας έμοιαζαν με κελιά μοναχών και εκτείνονταν εν είδει λαβυρίνθου, σε δύο πατώματα κάτω από τη γη.

Ο 85χρονος ηγέτης της σέκτας, Φαϊζρακχάμ Σατάροφ, είχε αυτοανακηρυχθεί προφήτης το 1964 και από το 1996 είχε μετατρέψει την κατοικία του σε ισλαμική σχολή, «όπου σταδιακά μετακόμισαν όλα τα μέλη της σέχτας για να ζήσουν μόνιμα». Οι οπαδοί του Φαϊζρακχάμ ζούσαν κλειστή ζωή και δεν εγκατέλειπαν το καταφύγιό τους, ούτε σε έσχατη ανάγκη, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. «Τα παιδιά της κοινότητας μεγάλωναν στις ίδιες συνθήκες. Δεν πήγαιναν σχολείο και δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ γιατρό, κάτι που αποτελεί τη σημαντικότερη παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

Οι οπαδοί του Σατάροφ ενθαρρύνονταν να μελετούν τα χειρόγραφά του, ενώ για τους περισσότερους ήταν απαγορευμένη η έξοδος από το καταφύγιο. Σε συνέντευξή του, το 2008, στην «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» είχε πει ότι έπεσε σε δυσμένεια την κομμουνιστική περίοδο, όταν δήλωσε ότι τον έστειλε η KGB σε μουσουλμανικές χώρες, για να μιλήσει για τη θρησκευτική ελευθερία, σε μια επισήμως αθεϊστική Σοβιετική Ενωση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Σατάροφ για την «αυθαίρετη» λειτουργία του κοινόβιου, αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και έξι μήνες, και ότι το κτίσμα θα κατεδαφιστεί, καθώς είχε χτιστεί παράνομα. Παράλληλα, διερευνάται η δομή της σέχτας, η οποία θα τεθεί εκτός νόμου αν συνεχίσει τις παράνομες πρακτικές της, όπως η απαγόρευση των μελών της να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή εκπαίδευση. Συλλήψεις δεν έγιναν, αν και η αστυνομία διερευνά κατά πόσον υπήρξε κακοποίηση των παιδιών, ενώ δικαστήριο θα αποφασίσει εάν αυτά θα παραμείνουν υπό την επιμέλεια των γονιών τους.

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το υπόγειο κοινόβιο την περασμένη εβδομάδα, κι ενώ διερευνούσαν δύο βομβιστικές επιθέσεις, τον περασμένο μήνα, εναντίον μετριοπαθών κληρικών, στην περιοχή. Και οι δύο κληρικοί ήταν γνωστοί επικριτές των ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων, που τάσσονται υπέρ μιας αυστηρής και πουριτανικής εκδοχής του Ισλάμ, γνωστής ως σαλαφισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή