ΚΟΣΜΟΣ

Απομάκρυνση 200 Ρομά κοντά στη Λίλλη

ΠΑΡΙΣΙ. Την πολιτική της συντηρητικής προκατόχου της στο μεταναστευτικό ζήτημα ακολουθεί η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία απομάκρυνε 200 Ρομά από αυτοσχέδιο καταυλισμό κοντά στη Λίλλη, στη βόρεια Γαλλία. Δεκάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν τον καταυλισμό προκειμένου να εποπτεύσουν την απομάκρυνση των Ρομά, οι οποίοι ζούσαν σε τροχόσπιτα, πλάι σε αυτοκινητόδρομο. Η επιχείρηση ακολουθεί σειρά ανάλογων αστυνομικών επιχειρήσεων που έγιναν αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι και τη Λυών. Στη διάρκειά τους, εκατοντάδες Ρομά, προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο Σοσιαλιστής υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, γιος Ισπανών πολιτικών προσφύγων και ο ίδιος, υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο Βαλς τόνισε ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις είναι «νόμιμες και απαραίτητες», εξαιτίας των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που μπορεί να προκαλούν οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί. Ο Βαλς, που εκπροσωπεί τη δεξιά πτέρυγα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επέμεινε ότι «οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί είναι απαράδεκτοι». Και πρόσθεσε ότι «τέτοιοι καταυλισμοί που συχνά βρίσκονται σε εργατικές γειτονιές αποτελούν απειλή για τη ζωή των πολιτών».

Οι επιχειρήσεις της γαλλικής αστυνομίας θυμίζουν το κύμα απελάσεων Ρομά που είχε πραγματοποιήσει ο δεξιός τέως πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Οι απελάσεις εκείνες, το καλοκαίρι του 2010, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντιπαράθεση

Σημειωτέον ότι οι Ρομά αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των μεταναστών της Ευρώπης. Ωστόσο, ο νομαδικός τρόπος ζωής τους και το ότι ορισμένοι εξ αυτών κλέβουν μικροποσά και επαιτούν με επιθετικό τρόπο έχουν γίνει αντικείμενο οξείας πολεμικής. Αυτή η αντιπαράθεση ευθύνεται εν μέρει και για την άνοδο των ποσοστών της γαλλικής Ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Η δεξιά κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί είχε απελάσει χιλιάδες Ρομά προς τη Ρουμανία, τη χώρα καταγωγής τους. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών και χάρη στα ανοιχτά σύνορα της Ε.Ε., λόγω της Συνθήκης του Σένγκεν, επανήλθαν στη Γαλλία, έχοντας ήδη λάβει από το γαλλικό κράτος και 300 ευρώ έκαστος για τον επαναπατρισμό τους στη Ρουμανία.

Και οι τωρινές αστυνομικές επιχειρήσεις πάντως προκαλούν έντονες αντιδράσεις. «Αυτό που είναι ασύλληπτο για μας είναι ότι άνθρωποι πετιούνται στον δρόμο χωρίς να τους πούνε πού μπορούν να πάνε. Περιμέναμε καλύτερα μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ολάντ», δήλωσε η Ροζελίν Τιζέ, της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights League. Η ακτιβίστρια πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε στείλει επιστολές σε ομάδες για τα δικαιώματα των Ρομά. Σε αυτές, υποστήριζε ότι στη δική του διακυβέρνηση «κάθε φορά που διαλύεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός, θα προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις». Ο πατήρ Αρτίρ, καθολικός ιερέας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ρομά, τόνισε ότι σκόπευε να βαπτίσει έξι παιδιά την ώρα που εξελισσόταν η επιχείρηση της αστυνομίας. Εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας ότι «προς το παρόν, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βαλς, διευκρίνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τους όρους παροχής βοήθειας σε ξένους μετανάστες. Θα αναθεωρήσει επίσης, πρόσθεσε, και τους όρους για τους Ρουμάνους υπηκόους που εργάζονται στη Γαλλία.