Νέο σουνίτη πρωθυπουργό διόρισε ο Ασαντ

Νέο σουνίτη πρωθυπουργό διόρισε ο Ασαντ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Εναν σουνίτη από την Ντεράα, την πόλη από όπου ξεκίνησε η συριακή εξέγερση πριν από δεκαεπτά μήνες, διόρισε χθες στην πρωθυπουργία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ. Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος υπουργό Υγείας του καθεστώτος, Βάελ αλ Χάλκι, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον επίσης σουνίτη Ριάντ Χιτζάμπ που αυτομόλησε την περασμένη Κυριακή στην Ιορδανία. Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος Ασαντ, ο οποίος είναι μέλος της θρησκευτικής μειονότητας των αλεβιτών, είχε από το πρωί της Δευτέρας προσωρινά αναθέσει τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού στον στενό του συνεργάτη και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ομάρ Γαλαουαντζί.

Στο μεταξύ και ενώ η αμερικανική κυβέρνηση άφηνε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, οι αντάρτες στο Χαλέπι παραδέχονταν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεώθηκαν να οπισθοχωρήσουν από συγκεκριμένες συνοικίες, συμπεριλαμβανομένης της Σαλαχεντίν, για λόγους τακτικής. «Δεν υπάρχει ούτε ένας αντάρτης στη Σαλαχεντίν», δήλωσε ο εκ των διοικητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην πόλη, Χοσάμ Αμπού Μοχάμεντ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αντάρτες έχουν μετακινηθεί στη γειτονική συνοικία της Σουκαρί, από όπου θα επιχειρήσουν την αντεπίθεσή τους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εβδομήντα οκτώ άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, είχαν σκοτωθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ σε συγκρούσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, απηύθυνε χθες έκκληση για «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Συρία. Μιλώντας κατά την έναρξη συνδιάσκεψης για το συριακό ζήτημα στην Τεχεράνη, ο κ. Σαλεχί προειδοποίησε ότι η χώρα θα βυθιστεί στο χάος σε περίπτωση απότομης κατάρρευσης του καθεστώτος Ασαντ. Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από είκοσι πέντε κράτη, εκ των οποίων ωστόσο κανένα δεν υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή