Ενοχη η Γκου για τη δολοφονία του Χέιγουντ

Ενοχη η Γκου για τη δολοφονία του Χέιγουντ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KINA. Ενοχη κρίθηκε χθες σε λιγότερο από επτά ώρες από δικαστήριο της Χεφέι η Γκου Καϊλάι, σύζυγος του εκπεσόντος μέλους του Πολιτικού Γραφείου Μπο Σιλάι, στην πιο εκρηκτική δίκη των τελευταίων τριάντα ετών στην Κίνα. Αξιωματούχος του δικαστηρίου δήλωσε, μετά το πέρας της κεκλεισμένων των θυρών διαδικασίας, ότι η ποινή της Γκου θα ανακοινωθεί «σε μελλοντική ημερομηνία». Η Γκου επέλεξε να μην αμφισβητήσει τις εναντίον της κατηγορίες, που τη θέλουν να ευθύνεται για τη δολοφονία του επιχειρηματία Χέιγουντ, οι συναλλαγές του οποίου με το ζεύγος Μπο προκάλεσαν σκάνδαλο, που αποκάλυψε τις στενές σχέσεις μεταξύ κεφαλαίου και κομματικής ισχύος στη σύγχρονη σοσιαλιστική Κίνα. Η περιγραφή της δολοφονίας του Χέιγουντ με δηλητήριο ενώπιον του δικαστηρίου αναμένεται να καταφέρει τη χαριστική βολή στη φήμη του πάλαι ποτέ ανερχόμενου αστέρα, Μπο Σιλάι, παρά τις προσπάθειες υποστηρικτών του να εμφανίσουν τον λαϊκιστή πολιτικό ως θύμα σκευωρίας από «δεξιά φράξια» στο εσωτερικό της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε εικόνες που μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση, η Γκου εμφανίζεται να οδηγείται στο εδώλιο, ενώ οικείοι της επεσήμαναν ότι η σύζυγος του Μπο έχει παχύνει εμφανώς από την αρχή της κράτησής της νωρίτερα φέτος.

Στις δηλώσεις του, ο αξιωματούχος του δικαστηρίου ανέφερε ότι η εισαγγελία περιέγραψε πώς η Γκου και ο συνεργάτης της, Ζανγκ Χσιαοτζούν, προσέφεραν στον Χέιγουντ δηλητηριασμένο ποτό τον περασμένο Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα επιχειρηματικής διαφωνίας μεταξύ του Βρετανού και της Γκου. Η διαφωνία αυτή έπεισε την Γκου ότι ο Χέιγουντ αποτελούσε σημαντική απειλή για τη ζωή του γιου της, Μπο Γκουαγκουά, και αποφάσισε να τον δολοφονήσει.

Αν και η Γκου και ο Ζανγκ αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου, πολλοί Κινέζοι νομικοί εκτιμούν ότι η Γκου θα τιμωρηθεί με μακρά ποινή κάθειρξης, εξασφαλίζοντας την επιείκεια του δικαστηρίου, καθώς εμφανίζεται να έδρασε ως απλή μητέρα που θέλησε να προστατεύσει το παιδί της.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η αστυνομία απομάκρυνε δύο υποστηρικτές του Μπο Σιλάι, οι οποίοι πραγματοποίησαν πρωτότυπη διαμαρτυρία έξω από το δικαστικό μέγαρο της Χεφέι, τραγουδώντας πατριωτικά άσματα, σήμα κατατεθέν της λαϊκίστικης πολιτικής προσέγγισης του Μπο. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Τσονγκτσίν άντλησε σημαντικό μέρος της δημοτικότητάς του χάρη σε αριστοτεχνική αξιοποίηση συμβόλων από την εποχή του Μάο, όπως δημόσιες χορωδιακές αποδόσεις πατριωτικών ασμάτων.

Η κοινοποίηση της δικογραφίας αποκάλυψε ότι, μαζί με την Γκου, κατηγορούμενοι είναι και τέσσερις υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, που φέρονται να προσπάθησαν να την προστατεύσουν από τη Δικαιοσύνη. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τον Μπο, ο οποίος αν και υπό κράτηση, δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα. Αστυνομικές πηγές στην Τσονγκτσίν ανέφεραν ότι ο Μπο είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει την υπόθεση Χέιγουντ, αφού πληροφορήθηκε ότι η σύζυγός του ήταν μεταξύ των υπόπτων.

Η Γκου, αν και έμπειρη νομικός, δεν αναζήτησε ειδική υπεράσπιση, αποδεχόμενη διορισμένο από την έδρα νεαρό δικηγόρο με ελάχιστη εμπειρία σε ποινικές υποθέσεις. Η απόφαση του δικαστηρίου να μην επιτρέψει στην Γκου να εκπροσωπηθεί από τον οικογενειακό συνήγορο έκανε την 90χρονη μητέρα της να παραπονεθεί επίσημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι η τυπική νομική διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση αυτή και ότι η κυρία Φαν -μητέρα της Γκου- θα έπρεπε να πάψει να τους ενοχλεί», είπε συγγενής της οικογένειας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή