Δίκη πέντε ατόμων για εμπόριο οργάνων

Δίκη πέντε ατόμων για εμπόριο οργάνων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε άτομα δικάζονται στην Κίνα κατηγορούμενα για παράνομο εμπόριο οργάνων και τραυματισμό εκ προθέσεως, αφού αποκαλύφθηκε η τραγική ιστορία ενός φοιτητή ο οποίος πούλησε το νεφρό του για να αγοράσει iPad και iΡhone!

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο χειρουργός που αφαίρεσε το νεφρό από τον Κινέζο φοιτητή, 17 ετών, στην επαρχία Χιουνάν. Αν κριθούν ένοχοι και καταδικαστούν, οι πέντε ενδέχεται να μείνουν στη φυλακή έως και δέκα χρόνια, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο έφηβος, ονόματι Γουάνγκ, ο οποίος υπέστη νεφρική ανεπάρκεια μετά την εγχείρηση, είναι πολύ άρρωστος για να παραστεί στη δίκη. Σύμφωνα με την εισαγγελία, υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του μέσω Ιντερνετ.

Ενας από τους συλληφθέντες, ο Χε Γουέι, κατηγορείται ότι σχεδίασε και οργάνωσε την παράνομη μεταμόσχευση νεφρού τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να απαλλαγεί από χρέη που είχε από τζόγο.

Η συμμορία εικάζεται ότι έλαβε ποσό ύψους 35.000 δολαρίων για τη μεταμόσχευση, ενώ ο φοιτητής φέρεται να πήρε 3.000 δολάρια προκειμένου να παραδώσει ένα νεφρό. Λίγο έλειψε να πεθάνει αφού υπέστη νεφρική ανεπάρκεια μετά την αφαίρεση του οργάνου και η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη. Ο κ. Χε απορρίπτει τις κατηγορίες, καθώς ο έφηβος, όπως δήλωσε στους δικαστές, υπεβλήθη στην επέμβαση με τη θέλησή του. Αλλα τέσσερα άτομα, τα οποία φέρονται να είχαν μικρότερη ανάμειξη στην υπόθεση, απειλούνται με πρόστιμα. Η μητέρα του θύματος δεν γνώριζε για την πώληση του νεφρού και οι αντιδράσεις της τελικά οδήγησαν στην αποκάλυψη της υπόθεσης. Παρότι τα προϊόντα της Apple είναι δημοφιλή στην Κίνα, η τιμή τους είναι απαγορευτική για πολλούς απλούς πολίτες. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρή έλλειψη δωρητών οργάνων. Επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα χρειάζονται μοσχεύματα, ωστόσο κάθε χρόνο γίνονται μόλις 10.000 μεταμοσχεύσεις. Θανατοποινίτες συχνά χρησιμοποιούνται ως πηγή οργάνων, πρακτική που όμως η Κίνα δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει προσωρινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή