Παραδέχθηκε ότι διέπραξε τη δολοφονία

Παραδέχθηκε ότι διέπραξε τη δολοφονία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Στη διανοητική της κατάρρευση απέδωσε την απόφαση να δολοφονήσει τον Βρετανό επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ η Γκου Καϊλάι, σύζυγος του πάλαι ποτέ κραταιού άνδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Μπο Σιλάι. Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η Γκου ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι κατέρρευσε διανοητικά διότι ανησυχούσε πως η ζωή του γιου της «κινδύνευε», ενώ επισήμανε πως θα αποδεχτεί και θα αντιμετωπίσει με ηρεμία οποιαδήποτε ποινή της επιβληθεί. Είναι αξιοσημείωτο πως η Γκου φέρεται ακόμα να δήλωσε ότι «η τραγωδία αυτή έπληξε όχι μόνο την οικογένεια του Νιλ, αλλά και πολλές άλλες».

Στο μεταξύ, οι τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας που δικάστηκαν χθες κατηγορούμενοι για απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονίας του Χέιγουντ παραδέχτηκαν την ενοχή τους. Η δίκη πραγματοποιήθηκε στο ίδιο δικαστήριο στη Χεφέι της επαρχίας Ανχούι όπου την Πέμπτη έλαβε χώρα η ακροαματική διαδικασία εναντίον της Γκου. Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγεται και ο απότακτος υποδιοικητής της Υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας της Τσονγκτσίνγκ, όπου έλαβε χώρα η εγκληματική πράξη, Γκούο Βεϊγκούο.

Η υπόθεση δολοφονίας του Βρετανού επιχειρηματία, η οποία συγκλόνισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, αποκαλύφθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο απότακτος σήμερα αρχηγός της αστυνομίας της Τσονγκτσίνγκ, Ουάνγκ Λιτζούν, κατέφυγε στο προξενείο των ΗΠΑ και αποκάλυψε στους Αμερικανούς διπλωμάτες ότι ο Χέιγουντ δεν πέθανε από καρδιακή ανακοπή, όπως ήταν η επίσημη εκδοχή για τα αίτια του θανάτου του, αλλά είχε δολοφονηθεί. Επίσης, τους είπε ότι στην υπόθεση εμπλέκονταν μέλη της οικογένειας του Μπο Σιλάι, ενός εκ των πιο ισχυρών πολιτικών της Κίνας. Ο Ουάνγκ σήμερα κρατείται, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της κράτησής του, ενώ -σύμφωνα με εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ- πρόκειται να δικαστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Μπο απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του.

Η δίκη της Γκου έγινε κεκλεισμένων των θυρών και ολοκληρώθηκε εντός επτά ωρών. Σύμφωνα με δικαστικούς υπαλλήλους, η Γκου παραδέχθηκε ότι παραπλάνησε τον Βρετανό έτσι ώστε να την ακολουθήσει σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Τσονγκτσίνγκ. Εκεί κατανάλωσαν οινοπνευματώδη και τσάι, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να μεθύσει. Αφού έκανε εμετό, ζήτησε νερό, οπότε η Γκου του έβαλε στο στόμα το δηλητήριο που είχε φέρει μαζί της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η Γκου θεώρησε ότι ο Βρετανός επιχειρηματίας αποτελούσε απειλή για τον γιο της.

Αναλυτές πιστεύουν ότι το ΚΚΚ καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να κλείσει η υπόθεση χωρίς να γίνει οποιαδήποτε μνεία οικονομικών ατασθαλιών και δοσοληψιών του Σιλάι με τον Βρετανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή