Νεκροί άνδρες του ΝΑΤΟ από Αφγανό στρατιωτικό

Νεκροί άνδρες του ΝΑΤΟ από Αφγανό στρατιωτικό

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, μέλη των ειδικών δυνάμεων, έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν όταν ένας άνδρας που φορούσε στολή Αφγανού στρατιώτη άνοιξε πυρ εναντίον τους. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό, μέσα σε τέσσερις μέρες, στο οποίο άνδρες των αφγανικών δυνάμεων στρέφουν τα όπλα τους εναντίον ανδρών των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δύο Αφγανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Αμερικανοί σκοτώθηκαν από Αφγανό αξιωματικό ο οποίος τους είχε προσκαλέσει να γευματίσουν μαζί του στο σημείο ελέγχου όπου βρισκόταν. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι, εκτός των τριών νεκρών Αμερικανών, υπάρχει και ακόμη ένας άνδρας που τραυματίστηκε από τα πυρά του Αφγανού και ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι οι νεκροί Αμερικανοί ήταν συνολικά επτά. Είναι ωστόσο σύνηθες για τους Ταλιμπάν να αυξάνουν τον αριθμό των ξένων στρατιωτών που σκοτώνονται σε επιθέσεις, ακόμη και αν οι Ταλιμπάν δεν φέρουν την ευθύνη για αυτές. Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρεται ότι ο Ασαντουλάχ, ο διοικητής του σημείου ελέγχου που σκότωσε τους τρεις Αμερικανούς, προσχώρησε μετά την επίθεση στις τάξεις των Ταλιμπάν.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Αφγανοί στρατιώτες στρέφουν τα όπλα εναντίον των στρατιωτών της δύναμης του ΝΑΤΟ. Οι επιθέσεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας του Αφγανιστάν από τους νατοϊκούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων πρόκειται να αποχωρήσουν από τη χώρα στα τέλη του 2014.

Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και την περασμένη Τρίτη, στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν, όταν δύο ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν Αμερικανό στρατιώτη του ΝΑΤΟ.

Από την αρχή του έτους

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί σε 23 τέτοιες επιθέσεις, στις οποίες Αφγανοί στρατιώτες ανοίγουν πυρ εναντίον νατοϊκών, τουλάχιστον 33 άνθρωποι. Για ορισμένες εξ αυτών των επιθέσεων την ευθύνη έχουν αναλάβει οι Ταλιμπάν που υποστηρίζουν ότι έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις επιθέσεις αποδίδονται στις πολιτισμικές διαφορές και τον ανταγωνισμό μεταξύ των Αφγανών και των Αμερικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή