Στην αντεπίθεση οι αντάρτες

Στην αντεπίθεση οι αντάρτες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΛΕΠΙ. Αποφασισμένοι να εξαπολύσουν δυναμική αντεπίθεση για να ανακτήσουν τη συνοικία Σαλαχεντίν στο Χαλέπι δήλωσαν χθες οι Σύροι αντάρτες, ενώ συνεχίζεται με δραματικούς ρυθμούς η φυγή των αμάχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μόνο μέσα στη νύχτα πέρασαν τα τουρκικά σύνορα 2.500 άτομα. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Οι πιστές στον Ασαντ δυνάμεις βομβάρδισαν και πάλι περιοχές του Σαλαχεντίν, όπως και τις συνοικίες Σακχούρ και Χανάνο στα ανατολικά της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άμαχοι.

Συνολικά ο αριθμός των Σύρων προσφύγων σε τέσσερις γειτονικές χώρες, αγγίζει τα 150.000 άτομα, όπως δείχνουν στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Στην Τουρκία έφθασαν την τελευταία εβδομάδα 6.000 άμαχοι και ο αριθμός όσων κατέφυγαν σε τουρκικό έδαφος από την αρχή της κρίσης ξεπερνά τους 50.220. Στην Ιορδανία έχουν καταγραφεί 45.869 πρόσφυγες, στον Λίβανο 36.841 και στο Ιράκ 13.587, δήλωσε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Εχουμε περίπου 60 άνδρες μας σε στρατηγικές θέσεις στην πρώτη γραμμή και ετοιμάζουν νέα επίθεση σήμερα», περιέγραφε την ίδια ώρα στο Reuters ο διοικητής των ανταρτών, Αμπού Τζαμίλ, εξηγώντας ότι τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών στο Σαλαχεντίν δεν έχουν ακόμη επιτρέψει στους δικούς του να περισυλλέξουν τη σορό ενός συντρόφου τους από τον δρόμο. Πυρά ακούγονταν όλο το πρωί μέσα από τη συνοικία, καθώς έντρομοι οι κάτοικοί της φόρτωναν τα υπάρχοντά τους σε κάθε διαθέσιμο όχημα για να φύγουν. Δύο άμαχοι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν πολύτιμα αντικείμενα. Αμφότεροι οδηγήθηκαν με τη βοήθεια των ανταρτών σε υπαίθρια κλινική.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, χθες, ότι ο βετεράνος Αλγερινός διπλωμάτης Λαχντάρ Μπραχίμι μπορεί να διοριστεί απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, στη θέση του Κόφι Ανάν, ο οποίος παραιτήθηκε, όπως είναι γνωστό εξαιτίας του χάους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και της ασυμφωνίας για τον χειρισμό της κρίσης. Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις, επιφανείς αξιωματούχοι, οι οποίοι συνόδεψαν την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Γκάνα, ανέφεραν ότι επίκεινται νέα μέτρα κατά της Δαμασκού που θα επισπεύσουν, όπως είπαν, την πτώση του Ασαντ.

Αυστηρό μήνυμα

Η Βρετανία, στο μεταξύ, διεμήνυσε ότι θα αυξήσει την παροχή μη πολεμικής βοήθειας προς τη συριακή αντιπολίτευση. Ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έγραψε στους «Τάιμς» ότι συνέστησε σε επιφανείς διπλωμάτες να απευθύνουν «αυστηρό μήνυμα» προς τους αντάρτες προκειμένου οι τελευταίοι να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όποια κι αν είναι η δράση των πιστών στον Ασαντ δυνάμεων.

Ο Σύρος πρόεδρος, ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένος να κλιμακώσει τον πόλεμο, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες απώλειες και για το υλικό κόστος. Η εκστρατεία απώθησης των ανταρτών από το Χαλέπι εξαπολύθηκε έπειτα από τις επιτυχείς επιδρομές στη Δαμασκό, όπου οι αντάρτες κατείχαν περιοχές μετά τη βομβιστική επίθεση της 18ης Ιουλίου.

Το Χαλέπι βάλλεται από το πυροβολικό εδώ και μέρες. Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε την Πέμπτη ότι μόνο στη συνοικία Σαλαχεντίν έχουν σκοτωθεί μέσα σε λίγα 24ωρα 250 άτομα. Εως χθες το απόγευμα, όμως, δεν υπήρχαν ενδείξεις για επέλαση του πεζικού, που απαιτείται προκειμένου οι δυνάμεις του Ασαντ να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Ενας λόγος είναι, όπως εκτίμησε ο διοικητής των ανταρτών Αμπού Φουράτ αλ Γαραμπόλσι, η πτώση του ηθικού των στρατιωτών του Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή