Τι γράφει ο ξένος Τύπος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE IRISH ΤΙΜΕSΤο μέλλον του ευρώ

Μια αναγκαία συζήτηση ανοίγει στη Γερμανία για το μέλλον του ευρώ και για το αν ο ρόλος του κράτους είναι η διατήρηση του νομίσματος. Στη συζήτηση συμμετέχουν πολιτικοί, οικονομολόγοι, δικηγόροι, διανοούμενοι, τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη. H Γερμανία είναι ο κεντρικός παίκτης στο δράμα και είναι σημαντικό οι ηγέτες και ψηφοφόροι της να κατανοούν τις επιλογές τους εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών. Είναι σωστό, π.χ., να επιτραπεί στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα μελών της Ευρωζώνης υπό πίεση όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία; Θα έπρεπε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ; Η γερμανική πολιτική έναντι της κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια βασίστηκε στο εθνικό συμφέρον και ειδικά στην προβολή της Ελλάδας ως πρωταρχικού ενόχου. Αυτά τα συμπεράσματα τώρα αμφισβητούνται.

CΝΒC

Λιγότερα μέλη

Η Ευρωζώνη έπρεπε να έχει λιγότερα μέλη, σύμφωνα με έναν από τους αρχιτέκτονές της, τον Γερμανό οικονομολόγο Οτμαρ Ισινγκ, ο οποίος στο παρελθόν θήτευσε στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας και στην ΕΚΤ. «Επρεπε να ξεκινήσουμε με μικρό αριθμό μελών και αυστηρότερους κανόνες. Ο κατακερματισμός της Ευρωζώνης θα είναι μια πραγματική καταστροφή, αλλά η εναλλακτική λύση είναι μια νομισματική ένωση με υποβαθμισμένη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτή την περίπτωση, το ευρώ θα καταρρεύσει και οι κυβερνήσεις θα σωρεύσουν χρέη χωρίς κανένα όριο. Πιστεύω ότι η τραγωδία που θα επέλθει θα είναι ανάλογη με αυτή της κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Η υπερβολική στήριξη στην ΕΚΤ για τη διάσωση της Ευρωζώνης είναι ένα επικίνδυνο και ολισθηρό μονοπάτι».

ΕL ΡΑΙS

Κίνδυνος Μπερλουσκόνι

Στη μία βδομάδα των λιτών διακοπών του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ίσως βρει τρόπο ώστε η Ιταλία, δεύτερη κατά σειρά μετά την Ισπανία, στο στόχαστρο των αγορών, δεν θα εξελιχθεί σε όμηρο της Γερμανίας. Τις τελευταίες μέρες, το σύνθημα στην Ιταλία είναι «το μπορούμε μόνοι μας». Οι εκλογές πλησιάζουν και το εν λόγω σύνθημα υποδηλώνει τον σοβαρό πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο που διατρέχει η χώρα. Είναι απίθανο τα μεγάλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Μόντι να προκαλέσουν την πτώση της και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές, ίσως είναι υποψήφιος ο Μπερλουσκόνι. Τίποτε δεν θα ήταν χειρότερο για την Ιταλία από το να διανύσει τους επόμενους μήνες διερωτώμενη αν ένας πολιτικός με μηδενικό κύρος, μετά εννέα χρόνια στην εξουσία, μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Πραγματικό δίλημμα

Οι γερμανικές βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου 2013. Παρά τη σημαντική δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ, οι πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες σε κρατίδια της χώρας ενίσχυσαν την αξιοπιστία των Σοσιαλδημοκρατών ως εναλλακτική κυβερνητική λύση. Η απόφαση του ηγέτη του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να στηρίξει τη δημοσιονομική ένωση αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Τα σχέδια της αντιπολίτευσης έχουν αξία, καθώς συνοδεύονται από δέσμευση για διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό. Παρά τους κινδύνους που ενέχουν οι προτάσεις του SPD, η συζήτηση γύρω από τη σχέση Βερολίνου – Ευρώπης καθίσταται αναγκαία και μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, ακόμη και αν η κατάληξη των εκλογών είναι ένας μεγάλος συνασπισμός. Το ρίσκο του κ. Γκάμπριελ εξυπηρετεί το κόμμα του και την ίδια την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή