Το όρος Σαρπ κρύβει τα γεωλογικά μυστικά του Αρη

Το όρος Σαρπ κρύβει τα γεωλογικά μυστικά του Αρη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξάπτουν την περιέργεια οι φωτογραφίες που έστειλε από τον Αρη το ρομποτικό όχημα Curiosity. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Επιστημονικό Εργαστήριο Αρη, μέρος του οποίου είναι το Curiosity, διέκοψαν για λίγο τους ελέγχους που πραγματοποιούν στα διάφορα όργανα του οχήματος και του επέτρεψαν να στείλει νέες φωτογραφίες από τον Κόκκινο Πλανήτη. Ανάμεσά τους βρίσκεται μια πανοραμική έγχρωμη άποψη του κρατήρα Γκέιλ, όπου προσεδαφίστηκε, και μία φωτογραφία του ίδιου του εαυτού του.

Η πανοραμική φωτογραφία 360 μοιρών αποτελείται από 130 επιμέρους φωτογραφίες που πήρε το Curiosity με τις κάμερες πλοήγησης. Απεικονίζεται μια έκταση γεμάτη με μικρά βότσαλα, η οποία εκτείνεται μέχρι το στόμιο του κρατήρα από τη μία και ένα ύψωμα από την άλλη. Πρόκειται γι’ αυτό που οι επιστήμονες του προγράμματος ονόμασαν όρος Σαρπ και βρίσκεται στο μέσον του πελώριου κρατήρα Γκέιλ. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο κρατήρας δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση κάποιου άλλου ουράνιου σώματος πάνω στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Το Curiosity βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από αυτό το σημείο. Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πιστεύουν ότι το όρος Σαρπ και οι διαστρωματώσεις που έχει, θα τους αποκαλύψουν τη γεωλογική ιστορία του Κόκκινου Πλανήτη σαν να ήταν ανοιχτό βιβλίο. Το όρος Σαρπ, εξάλλου, είναι ο βασικός στόχος των ερευνών που θα πραγματοποιηθούν από το ρομποτικό όχημα.

Οι επιστήμονες, πάντως, στο Jet Propulsion Laboratory, όπου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου της αποστολής, προτιμούν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους των συστημάτων του ρομποτικού οχήματος προτού μιλήσουν για την κύρια φάση της αποστολής, που θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Ο Μάικλ Ουάτκινς, επικεφαλής της αποστολής, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι μέχρι στιγμής όλα μοιάζουν να λειτουργούν τέλεια.

Από την πρώτη στιγμή μετά τη προσεδάφισή του, το Curiosity στέλνει φωτογραφίες στη Γη. Ανάμεσά τους αυτή που απεικονίζει το ίδιο το ρομποτικό όχημα, το οποίο μάλιστα φαίνεται καλυμμένο από σκουρόχρωμα βότσαλα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά πρέπει να ανασηκώθηκαν κατά την προσεδάφιση του ρομποτικού οχήματος. Κατά τους επιστήμονες, δεν εγκυμονούν κάποιο κίνδυνο για τη λειτουργία των ευαίσθητων οργάνων του. Σε δύο άλλες φωτογραφίες που ελήφθησαν από τις κάμερες πλοήγησης του Curiosity φαίνονται οι μικροί κρατήρες που άνοιξαν κατά τους περίπλοκους ελιγμούς προσεδάφισης με τη βοήθεια του ειδικού γερανού. Μετά την εξέταση των φωτογραφιών, οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από τη μεγάλη ομοιότητα που έχει η επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη με κάποια γήινα τοπία, όπως η έρημος Μοχάβε της Καλιφόρνιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή