Ο πόλεμος των διαφημίσεων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ. Σειρά αρνητικών τηλεοπτικών διαφημίσεων μετέδωσαν σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα τα προεκλογικά επιτελεία του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ, ανταλλάσσοντας στοχευμένες κατηγορίες.

Πριν από δύο ημέρες, τηλεοπτική διαφήμιση των Δημοκρατικών εμφάνιζε απολυμένο εργάτη να αφήνει να εννοηθεί πως ο Μιτ Ρόμνεϊ και η επενδυτική εταιρεία Bain Capital, της οποίας υπήρξε κάποτε ιδιοκτήτης, ευθύνονται κατά κάποιο τρόπο για τον θάνατο της συζύγου του από καρκίνο. Τη διαφήμιση χαρακτήρισαν παραπλανητική ανεξάρτητοι αναλυτές, που αποκάλυψαν ότι η σύζυγος του Τζο Σόπτικ πέθανε πέντε χρόνια αφότου είχε χάσει τη δουλειά του και ότι η κ. Σόπτικ διέθετε δική της υγειονομική κάλυψη. Σε αρνητική διαφήμιση των Ρεπουμπλικανών κατά του προέδρου Ομπάμα, ο αφηγητής λέει: «Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε χαμηλόφωνα σχέδιο για υποβάθμιση της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης, καταργώντας την υποχρέωση αναζήτησης εργασίας για τους ανέργους». Ανεξάρτητο ινστιτούτο, όμως, αποκάλυψε ότι η διαφήμιση είναι ψευδής, καθώς η υποχρέωση αυτή δεν πρόκειται να αρθεί.

Σε άλλη αρνητική διαφήμιση της εκστρατείας Ρόμνεϊ, ο κ. Ομπάμα εμφανίζεται να δηλώνει κατά τη διάρκεια της πρώτης του προεκλογικής εκστρατείας, το 2008: «Αν συνεχίσουμε να μιλάμε για την οικονομία, θα χάσουμε τις εκλογές». Η δήλωση αυτή του Ομπάμα, όμως, δεν αφορούσε το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά ανήκε στον τότε υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν. Οι αρνητικές διαφημίσεις, όμως, δεν πρόκειται να εκλείψουν, καθώς όπως δείχνουν οι έρευνες, η αποτελεσματικότητά τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Την ίδια στιγμή, στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης ως αδίστακτο κερδοσκόπο, οι Δημοκρατικοί ξέθαψαν παλιά επένδυση του Ρόμνεϊ από το 1982. Σε χθεσινό τους άρθρο οι Times της Νέας Υόρκης περιγράφουν πώς εκείνη τη χρονιά ο Ρόμνεϊ είχε αγοράσει πέντε κατοικίες στο Χιούστον του Τέξας, με στόχο να τις μεταπωλήσει με κέρδος.

Η κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς, όμως, δεν επέτρεψε στον Ρόμνεϊ να εκποιήσει όλες τις μονάδες, για να παραμείνει ιδιοκτήτης μιας εξ αυτών. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες, Τίμοθι και Μπέτι Σταμπς, εξηγούν πώς ο κ. Ρόμνεϊ τους πρότεινε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δάνειο από την επενδυτική του εταιρεία, την Bain Capital, με στόχο να γίνουν ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, σήμερα, το ηλικιωμένο ζευγάρι καταθέτει κάθε μήνα επιταγή 600 δολαρίων σε λογαριασμό του «Ουίλαρντ Μ. Ρόμνεϊ». Αν και η υπόθεση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σκάνδαλο, η δημοσιοποίησή της από τους Δημοκρατικούς αποσκοπεί στην ενίσχυση της εικόνας του Ρόμνεϊ ως μεγιστάνα-αρπακτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή