Η δίκη των Pussy Riot και οι ελιγμοί του Πούτιν

Η δίκη των Pussy Riot και οι ελιγμοί του Πούτιν

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την ποινή που θα επιβληθεί στις Pussy Riot, οι οποίες κατηγορούνται για την… πανκ προσευχή στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος, καλό θα ήταν να δούμε το παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από την υπόθεση. Η δράση των τριών νεαρών κοριτσιών βοήθησε στην αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της σημερινής Ρωσικής Εκκλησίας, ο χαρακτηρισμός του οποίου ως «υπερσυντηρητικό» και «άκαμπτο» είναι επιεικής.

Αν για πολλούς στη Δύση οι δηλώσεις που έγιναν από Ρώσους ιεράρχες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα θύμισαν μεσαίωνα, για όσους ζουν στη Ρωσία δεν προκάλεσαν έκπληξη. Ερχόμενοι στον «συμπρωταγωνιστή» του τραγουδιού των Pussy Riot, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτός με μεγάλη καθυστέρηση πήρε θέση. Και τι είπε; Πως, αν οι τρεις νεαρές είχαν πράξει το ίδιο στο Ισραήλ, θα τις κρατούσαν διά βίου εκεί, ενώ επεκτείνοντας τον συλλογισμό του, συμπλήρωσε πως αν είχαν κάνει το ίδιο σε ένα τζαμί του Καυκάσου δεν θα έβγαιναν ζωντανές. Οσο για την ποινή; Είπε πως δεν πρέπει να είναι «πολύ σκληρή».

Η εύλογη ερώτηση θα ήταν, αν θα μπορούσε ο Πούτιν να πει κάτι διαφορετικό. Μάλλον όχι, γιατί ακόμα και αν σκέφτηκε να εκστομίσει «πως τις συγχωρώ και ας μην τιμωρηθούν», θα ήταν σαν να γκρέμιζε το οικοδόμημά του με τα ίδια του τα λόγια. Ο Πούτιν και ο στενός του κύκλος βρίσκονται δίπλα στην Εκκλησία, ενώ δύο φορές την εβδομάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα το μυστήριο της εξομολόγησης. Εκτός αυτού, μην παραβλέπουμε πως ένα μεγάλος μέρος της ρωσική κοινωνίας επιθυμεί την τιμωρία των Pussy Riot, όχι τόσο για το τραγούδι όσο για το ιερό μέρος όπου επέλεξαν να το πουν. Θα ήταν λοιπόν άστοχο από μέρους του Πούτιν, ύστερα μάλιστα από τον μεγάλο όγκο των διαδηλωτών που βρίσκονταν απέναντί του επί έξι μήνες, να ανοίξει μέτωπο με τον μεγάλο πυρήνα των ψηφοφόρων που σέβονται την Εκκλησία. Και για να είμαστε δίκαιοι, και στη Δύση κανένας ηγέτης δεν έχει τολμήσει να συγκρουστεί ανοιχτά με την Εκκλησία.

Η αντιπολίτευση

Επίσης, καλό είναι να αναφέρουμε πως η θέση που έχουν πάρει για το θέμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και αυτά που στα χαρτιά εντάσσονται στα αριστερά, είναι ασαφής. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ακόμα και αν στο Κρεμλίνο σήμερα βρισκόταν ο Γέλτσιν, δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό. Αυτός που σίγουρα θα παρενέβαινε πυροσβεστικά θα ήταν ο μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος, ο οποίος δεν θα επέτρεπε η υπόθεση να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Ερχόμαστε στη στάση των κοριτσιών. Ασχέτως εάν οι στίχοι τους λένε σκληρές αλήθειες ή όχι για την κατάσταση στη Ρωσία, γι’ αυτό που θα έπρεπε να… τιμωρηθούν είναι για την ελαφρότητά τους. Από τη στιγμή που θεωρείς τον Πούτιν «τσάρο» και την Εκκλησία «συνένοχη», θα έπρεπε να ανέμεναν τις αντιδράσεις.

Αν για την ώρα οι εξελίξεις σίγουρα δεν βοηθούν τον Πούτιν, μεσοπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν το προφίλ του. Ο Ρώσος πρόεδρος αρχικά έστειλε το μήνυμα στην αντιπολίτευση πως «δεν παίζει» με τους θεσμούς και, δεύτερον, «εκθέτει» τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος σε τελική ανάλυση είναι αυτός που βγαίνει ζημιωμένος.

Με τον Πούτιν και τον στενό του κύκλο να έχουν επιλέξει έναν τρόπο ζωής που ουδέποτε προκάλεσε την κοινή γνώμη -κάτι που τηρούσε ευλαβικά ο μακαριστός Αλέξιος-, η εικόνα του Κυρίλλου με τα χρυσά ρολόγια και τον πολυτελή βίο έχουν εξοργίσει το Κρεμλίνο και όχι μόνον. Θυμίζουμε και μία συνέντευξη που είχε δώσει προεκλογικά ο Πατριάρχης, με την οποία έλεγε πως είναι «ανοιχτός στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης»… Αυτό είχε εξοργίσει τον Πούτιν, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κεφαλή της Ρωσικής Εκκλησίας προέρχεται ακριβώς από το ίδιο σύστημα που ανέθρεψε και τον Πούτιν. Οπότε ο πρόεδρος «χρησιμοποιεί» τις Pussy Riot, για να υπενθυμίσει στον Κύριλλο ότι δεν ξεχνάει όσα ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας είχε πει δημοσίως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή