Ολίγον ευρώ; Οχι, ευχαριστώ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για την παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ κι ενός νέου εθνικού νομίσματος μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας (Geuro) επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από δημοσίευμα της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας Handel sblatt την περασμένη Τετάρτη. «Κακή ιδέα» χαρακτηρίζει η γερμανική επιθεώρηση την πρόταση του πρώην οικονομολόγου της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ, που διχάζει τη γερμανική οικονομία. «Είναι η ιδανική ιδέα όλων των οικονομολόγων, που δεν πιστεύουν στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά τρομοκρατούνται στην προοπτική αποπομπή της», γράφει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της. Υπενθυμίζει εξάλλου ότι το Geuro, όπως το περιέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες ο Μάγιερ, θα προκύψει μέσα από την έκδοση ενός χαρτιού από το ελληνικό κράτος, στο οποίο θα αναγράφεται το ποσό που οφείλει στους πολίτες. Τα Geuro, με τη μορφή IoUs (σ. σ. εκ του αγγλικού «I owe you», σου χρωστάω), θα μπορούσαν τότε να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα ως δεύτερο νόμισμα.

Υπό προϋποθέσεις

Ο ίδιος ο Μάγιερ εξηγεί στην «Κ» ότι «η πρόταση έχει προϋπόθεση την αποδέσμευση της Ελλάδας από την εξυπηρέτηση του χρέους της και την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών της σε μία ευρωπαϊκή bad bank. Αν το ελληνικό κράτος έχει ακόμη πρωτογενές ελλειμμα, θα μπορούσε να εκδώσει IoUs, που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να παίξουν τον ρόλο παράλληλου νομίσματος. Είναι υπόθεση του ελληνικού κράτους να αποφασίσει πόσα θα δαπανήσει και πόσο θα υποτιμήσει το παράλληλο νόμισμα, εξέλιξη που θα αυξήσει τον πληθωρισμό. Η Ελλάδα θα μπορούσε έτσι να αποφασίσει μόνη της για την τύχη της και η τρόικα να επιστρέψει στο σπίτι της».

Εκ πρώτης όψεως, η εφημερίδα θεωρεί πως υπάρχουν θετικά στην πρόταση, αφού το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να τυπώσει το νόμισμα αυτό και να το διαθέσει στους πολίτες, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στις νευρικές αγορές για να δανειστεί χρήμα. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα χρεωνόταν περισσότερο στους πολίτες της παρά στο εξωτερικό. Παράλληλα, το νόμισμα αυτό θα ήταν λιγότερο σταθερό από το ευρώ και θα μπορούσε να υποτιμηθεί με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους εργασίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και κατ’ επέκταση των εξαγωγών.

Ωστόσο, η εφημερίδα παραθέτει την εμπειρία της Καλιφόρνιας και της Αργεντινής, για να καταδείξει τα προβλήματα της πρότασης. Ειδικά στην περίπτωση της Αργεντινής, μόλις ανέστειλε το ΔΝΤ τη βοήθειά του προς το Μπουένος Αϊρες, η χώρα βυθίστηκε στο χάος και το εθνικό νόμισμα έχασε το 70% της αξίας του μέσα σε μισό χρόνο.

Αυτή πιστεύει ότι θα είναι η εξέλιξη και στην Ελλάδα σε περίπτωση υιοθέτησης του προαναφερθέντος σχεδίου ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ. Προβλέπει κοινωνική έκρηξη και θεωρεί ότι η λύση αυτή είναι πολύ χειρότερη από την αποπομπή της χώρας από την Ευρωζώνη. Επιμένει ότι το δίλημμα είναι ανάμεσα στην παραμονή και την έξοδο από το ευρώ, και πως το Geuro συνδυάζει τα μειονεκτήματα και των δύο αυτών λύσεων.

Ο Ματίας Κούλας από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής σημειώνει ότι χρειάζονται νομοθετικές διασφαλίσεις ότι θα καταβάλλονται μισθοί και φόροι σε χαρτονομίσματα Geuro, ενώ αμφισβητεί έντονα κατά πόσον τα καταστήματα θα αποδέχονται τα χαρτονομίσματα αυτά.

Οπισθοδρόμηση

Ελληνες οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προειδοποιούν εξάλλου ότι ένα παράλληλο νόμισμα θα οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο κ. Πετράκης έχει υπολογίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει 25 δισ. ευρώ σε Geuro για να καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα ώς το 2016, δηλαδή το δεκαπλάσιο ποσό από αυτό που κυκλοφόρησε η Καλιφόρνια πριν από τρία χρόνια. Παράλληλα, το βασικό του αντεπιχείρημα είναι πως, αν δοθεί στην Ελλάδα ένα μέσο να τυπώσει δικό της χρήμα, θα αποταμιεύει λιγότερο. «Θα ακύρωνε όλα τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μπορεί το παράλληλο νόμισμα να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τους Ελληνες πολιτικούς», αναφέρει στη Ηandelsblatt.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του Ελληνα καθηγητή, από την πλευρά του ο Μάγιερ λέει στην «Κ»: «Αν καταλαβαίνω καλά την άποψή του, δεν έχει εμπιστοσύνη στους Ελληνες πολιτικούς ότι θα μπορούσαν να χειριστούν σωστά αυτήν την ελευθερία. Σε μία δημοκρατία, όμως, είναι καθήκον του λαού η εκλογή των σωστών πολιτικών. Είναι κακό για τη δημοκρατία να υπαγορεύεται η πολιτική από το εξωτερικό», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή