ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τελεσίγραφο προς Total να διακόψει τη συνεργασία με τους Κούρδους

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τελεσίγραφο προς τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total να διακόψει το συμβόλαιό του με την αυτόνομη επαρχία του Ιρακινού Κουρδιστάν, εάν θέλει να διατηρήσει το μερίδιό του σε μεγάλο πετρελαϊκό πεδίο του νότιου Ιράκ, απηύθυνε η Βαγδάτη. Απορρίπτοντας ως παράνομα τα συμβόλαια που έχει υπογράψει το Κουρδιστάν με ξένες εταιρείες χωρίς την έγκρισή της, η ιρακινή κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας πρέπει να γίνεται σε εθνικό επίπεδο. Στις 31 Ιουλίου, η Total ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία για την πετρελαϊκή εξερεύνηση του ιρακινού Κουρδιστάν. Το αρμόδιο για την ενεργειακή πολιτική επιτελείο τη κυβέρνησης επανέλαβε, χθες, την προειδοποίηση ότι η Total θα πρέπει να εγκαταλείψει το μερίδιό της (25%) στο συμβόλαιο για τα κοιτάσματα του πεδίου της Χαλφάγια στο νότιο Ιράκ εάν επιμείνει στη συνεργασία της με τους Κούρδους.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΡΕΪΒΙΚ

Η έκρηξη μπορούσε να αποτραπεί

ΟΣΛΟ. Ανεξάρτητη επιτροπή της Νορβηγίας, η οποία διερευνά την υπόθεση Μπρέιβικ και τις δίδυμες επιθέσεις του Ιουλίου του 2011 στις οποίες ο ακροδεξιός δολοφόνος σκότωσε συνολικά 77 άτομα, απεφάνθη χθες ότι οι Αρχές θα μπορούσαν να αποτρέψουν την έκρηξη στο Οσλο και να συλλάβουν τον δράση νωρίτερα. «Η επίθεση στο κυβερνητικό σύμπλεγμα στις 22 Ιουλίου θα μπορούσε να έχει αποτραπεί μέσω αποτελεσματικής εφαρμογής των ήδη υιοθετημένων μέτρων ασφαλείας», ανέφερε η επιτροπή σε έκθεσή της, που υπεβλήθη στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. «Οι Αρχές απέτυχαν στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τον κόσμο στο νησί Ουτόγια. Μια πιο γρήγορη αστυνομική επιχείρηση ήταν εφικτή», τόνισαν οι συντάκτες της έκθεσης.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Νέα δίκη ζητεί ο Κάρατζιτς

ΧΑΓΗ. Νέα δίκη ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ICTY, ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Αντιμέτωπος με δέκα κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που συνδέονται με τον ρόλο του στον πόλεμο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης την περίοδο 1992-1995, ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν εγκαίρως ευνοϊκά για την υπόθεσή του στοιχεία. Στο σχετικό του αίτημα τόνισε ότι η έναρξη μιας νέας δίκης, στην οποία θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία εξαρχής, είναι ο μόνος τρόπος για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ

Απεργία πείνας για 108 μέλη της ΕΤΑ

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ. Εκατόν οκτώ μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ, πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωση του Χεσούς Μαρία Ουριμπετσεμπαρία Μπολινάγα, ενός καρκινοπαθούς κρατουμένου ο οποίος κατηγορείται για δολοφονίες και απαγωγές. Λόγω της «κρίσιμης κατάστασης» στην οποία βρίσκεται θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, ανέφερε η Ερίρα, οργάνωση η οποία υπερασπίζεται κρατούμενους της ΕΤΑ. Οι Βάσκοι εθνικιστές αξιώνουν τη μεταφορά των τουλάχιστον 550 φυλακισμένων μελών της οργάνωσης σε φυλακές πιο κοντά στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και την αποφυλάκιση ορισμένων εξ αυτών. Τώρα, με αφορμή την υπόθεση Μπολινάγα, φέρονται να πιέζουν την κυβέρνηση για την αποδοχή των αιτημάτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή