Εκτός ελέγχου οι φωτιές στην Ισπανία

Εκτός ελέγχου οι φωτιές στην Ισπανία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Σε πύρινη κόλαση έχει μεταβληθεί η Ισπανία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς οι δασικές πυρκαγιές στην ηπειρωτική χώρα και τα Κανάρια Νησιά μαίνονται εκτός ελέγχου. Δύο πυροσβέστες ήδη έχασαν τη ζωή τους κατά την προσπάθεια πυρόσβεσης σε πευκοδάσος κοντά στο Αλικάντε της ανατολικής χώρας.

Την ίδια στιγμή, όμως, χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες των Καναρίων Νήσων τα εγκαταλείπουν προσπαθώντας να σωθούν από τις φλόγες.

Δραματική είναι η κατάσταση στο νησί Λα Γκομέρα, το δεύτερο μικρότερο του συμπλέγματος των Καναρίων Νήσων, όπου κινδυνεύει και το εθνικό πάρκο Γκαραχονάι, ένα πραγματικό μνημείο φυσικού κάλλους που προστατεύεται από την Unesco και θεωρείται μοναδικής αξίας, καθώς η γεωλογική του ηλικία ξεπερνάει τα έντεκα εκατoμμύρια χρόνια.

Εφιαλτική είναι, όμως, η κατάσταση και στην Τενερίφη, όπου και πάλι χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους ήδη από την Κυριακή το βράδυ για να επιστρέψουν μερικές ώρες αργότερα.

Ηδη έχουν εκκενωθεί οκτώ πόλεις και χωριά στην Τενερίφη και δέκα στη Λα Γκομέρα. Σε γραπτή τους ανακοίνωση οι αρχές της περιφέρειας των Καναρίων αναφέρουν ότι «ζούμε έναν εφιάλτη και καλούμε την ισπανική κυβέρνηση να μας βοήθησει στην προσπάθεια πυρόσβεσης».

Εντολή εκκένωσης

Περίπου χίλιοι τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την πόλη Βαλ Γκραν Ρέι της Λα Γκομέρα, στα ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής. Οι αρχές αποφάσισαν να δώσουν εντολή εκκένωσης, καθώς υπήρχε φόβος ότι η φωτιά θα έφτανε μέχρι την πόλη. Τρεις χιλιάδες άτομα παρέμεναν συγκεντρωμένα και χθες στο λιμάνι προκειμένου να φύγουν εφόσον παρίστατο ανάγκη. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έφυγαν από τη Λα Γκομέρα, αλλά και από την άκρως τουριστική Τενερίφη περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους τελικά επέστρεψαν στις οικίες τους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της διοικητικής περιφέρειας των Καναρίων Νήσων, έχουν αποτεφρωθεί 31 χιλιάδες στρέμματα στη Λα Γκομέρα από τις 4 Αυγούστου, οπότε ξέσπασε η πυρκαγιά. Τα οκτώ χιλιάδες βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο. Η καταστροφή στο νησί επήλθε επειδή οι αρχές πίστεψαν ότι η φωτιά είχε σβήσει και ο κίνδυνος είχε περάσει, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ρίψη νερού από το πυροσβεστικό αεροπλάνο, οπότε και σημειώθηκε αναζωπύρωση.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, που ξεπερνούσαν τους 44 βαθμούς, και η έλλειψη βροχοπτώσεων τον χειμώνα που πέρασε μετέβαλαν τη βλάστηση των νησιών σε προσάναμμα.

Στην Τενερίφη έχουν γίνει στάχτη περίπου τρεις χιλιάδες στρέμματα. Στην ηπειρωτική χώρα η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Δύο πυροσβέστες ήδη έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς στην ανατολική επαρχία του Αλικάντε. Πρόκειται, όμως, για μόνο μία από τις δεκάδες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ιβηρική τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η φωτιά κοντά στο Αλικάντε ξέσπασε εξαιτίας βαρέος οχήματος που τυλίχτηκε στις φλόγες λόγω βραχυκυκλώματος.

Να γίνει στάχτη κινδυνεύει και το εθνικό πάρκο Καμπανέρος στη Δυτική Ισπανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο απομεινάρι του μεσογειακού πευκοδάσους που έχει απομείνει, ενώ φιλοξενεί τεράστια ποικιλία φυτών. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πτηνών και ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο ισπανικός αυτοκρατορικός αετός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή