Εξονυχιστική μελέτη πύθωνα της Βιρμανίας

Εξονυχιστική μελέτη πύθωνα της Βιρμανίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 87 αυγά εγκυμονούσε ο τεράστιος πύθωνας της Βιρμανίας, ο μεγαλύτερος που αιχμαλωτίστηκε ποτέ στη Φλόριντα.

Το ερπετό, που έχει μήκος 5,35 μέτρα και βάρος 74,5 κιλά μελετούν επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος που στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση των συνεπειών της ύπαρξης αυτών των πελώριων ερπετών στα οικοσυστήματα της πολιτείας. Τα γιγαντιαία ερπετά, που ενδημούν στη νοτιοανατολική Ασία, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα Εβεργκλέιντς το 1979 -κάποια επειδή τα απελευθέρωσαν οι ιδιοκτήτες τους, άλλα επειδή δραπέτευσαν από καταστήματα κατοικιδίων στον τυφώνα το 1992- και έκτοτε διαταράσσουν τις ισορροπίες των τοπικών οικοσυστημάτων, κατασπαράσσοντας μεγάλα πτηνά, ελάφια, αγριόγατες, κροκόδειλους και άλλα μεγάλα ζώα της περιοχής. Καθώς δεν έχουν κανένα φυσικό εχθρό, οι πληθυσμοί τους αυξήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν σήμερα να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

«Πύθωνες της Βιρμανίας υπάρχουν στη Φλόριντα τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά σε μικρούς αριθμούς. Πολύ σπάνια έβλεπες ένα τέτοιο ερπετό. Σήμερα, όποια ημέρα και να επισκεφθείς τα Εβεργκλέιντς θα τα βρεις μπροστά σου. Μία ημέρα μαζέψαμε δεκατέσσερα» εξηγεί ο Κένεθ Κρίσκο, έφορος του τμήματος ερπετών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της πολιτείας.

Στο στομάχι του γιγαντιαίου ερπετού βρέθηκαν φτερά, τα οποία θα καταφέρουν να αναγνωρίσουν οι ερευνητές. Αν μπορέσουν να μάθουν τι έτρωγε και σε ποια φάση του αναπαραγωγικού κύκλου του βρισκόταν θα καταφέρουν να διαχειριστούν το είδος με μεγαλύτερη επιτυχία και αποτελεσματικότητα στο μελλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή