Επιστροφή στις υποχρεώσεις και στα προβλήματα για τη Μέρκελ

Επιστροφή στις υποχρεώσεις και στα προβλήματα για τη Μέρκελ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ορεξάτη για δουλειά επέστρεψε η Αγκελα Μέρκελ από τις διακοπές της στην Ιταλία, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας τη Δευτέρα. «Εχει πολλή όρεξη, πολλή ενέργεια, θα το δείτε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους.

Εκ πρώτης όψεως, το πρόγραμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου μετά τις διακοπές είναι χαλαρό. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο κι εν συνεχεία θα μεταβεί στον Καναδά για δύο ημέρες, για να συζητήσει τις σχέσεις των δύο χωρών με τον πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ. Αλλά τα πράγματα, όπως επισημαίνει το περιοδικό «Σπίγκελ», δεν είναι τόσο χαλαρά όσο φαίνονται. Αν και οι επόμενες εκλογές είναι ακόμη μακριά, το φθινόπωρο του 2013, η Μέρκελ πρέπει από τώρα να αρχίσει την προεκλογική εκστρατεία του συντηρητικού κόμματός της, CDU, παράλληλα με την αντιμετώπιση σειράς άλλων προβλημάτων, με πρώτο και καλύτερο το πρόβλημα που άπτεται της κρίσης στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, τα βασικό της πρόβλημα είναι το «ευρώ, το ευρώ και το ευρώ», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άφθονα ζητήματα και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Οι φοροελαφρύνσεις και η φοροαπαλλαγή ομοφυλόφιλων ζευγαριών, το επίδομα για μητέρες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο σπίτι, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ορισμένα θέματα που θα απασχολήσουν τους προσεχείς 12 μήνες την κυβέρνηση.

Η Μέρκελ έχει, εξάλλου, να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ότι κινείται αργά στο ενεργειακό, στην υφιστάμενη διένεξη με τα οικογενειακά επιδόματα κι εσχάτως με την αναγνώριση ίσων φορολογικών δικαιωμάτων για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η ισχνή εκλογική παρουσία του FDP μπορεί να την υποχρεώσει σε συνασπισμό χωρίς αυτό, ενώ δεν μπορεί να βασίζεται στη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών -όσον αφορά τη διάσωση της Ευρωζώνης- χωρίς να προβεί σε παραχωρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή