Τραυματισμοί αστυνομικών και καταστροφές

Τραυματισμοί αστυνομικών και καταστροφές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΙΕΝΗ. Βίαιες ταραχές και συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και αστυνομίας σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στην πόλη της Αμιένης στη Γαλλία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 16 αστυνομικών και την πρόκληση μεγάλων καταστροφών σε δημόσια κτίρια και περιουσίες ιδιωτών.

«Ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, θα μεταβεί εντός της ημέρας στην πόλη, για να επιβεβαιώσει επιτόπου ότι κάθε κρατική υπηρεσία και μέσον θα διατεθούν για την καταπολέμηση αυτών των κρουσμάτων βίας. Προτεραιότητά μας παραμένει η δημόσια ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα εξασφαλίζει περισσότερα μέσα στη χωροφυλακή και την αστυνομία», είπε χθες ο πρόεδρος Ολάντ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Περίπου 100 άτομα

Σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας της Σομ, περίπου 100 νέοι που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στη συνοικία Αμιένη-Βορρά -μία από τις 15 ευαίσθητες «ζώνες με προτεραιότητα στην ασφάλεια», που ανακήρυξε η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα- άρχισαν «να προκαλούν τα όργανα της τάξης που βρίσκονταν στην περιοχή στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης».

Οι αστυνομικοί, ο βαρύτερα τραυματισμένος από τους οποίους θα παραμείνει 15 ημέρες εκτός υπηρεσίας, δέχθηκαν καταιγισμό πετρών, μπουκαλιών, αλλά και πυρά κυνηγετικών όπλων. Τρία δημόσια κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ οι ταραξίες επιτέθηκαν και σε διερχόμενους οδηγούς, τους οποίους ξυλοκόπησαν για να τους αφαιρέσουν τα οχήματα.

Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με ρίξεις δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν τραυματισμούς μεταξύ των ταραξιών, ενώ κανείς από τους νεαρούς δεν συνελήφθη. Η συνοικία Αμιένη-Βορράς έχει γίνει και κατά το παρελθόν σκηνικό ταραχών «αλλά όχι στην κλίμακα της περασμένης νύχτας, με τρία δημόσια κτίρια κατεστραμμένα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αστυνομίας.

Ο σοσιαλιστής δήμαρχος της πόλης, Ζιλ Ντεμαγί, έκανε λόγο για «εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής», επισημαίνοντας ότι εδώ και μήνες ζητούσε ενίσχυση των μέτρων φύλαξης, καθώς οι εντάσεις στη συνοικία κορυφώνονταν. Από τη μεριά του, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έσπευσε χθες να εκμεταλλευθεί πολιτικά το περιστατικό, συνδέοντας τις ταραχές με το «μαζικό μεταναστευτικό κύμα» που κατά την άποψή του «ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας» στη χώρα. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του νομού της Σομ είχε ήδη διατάξει τη διενέργεια ΕΔΕ μετά τα περιορισμένα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στη συνοικία, με αφορμή τον τυπικό έλεγχο ύποπτου οχήματος από την ομάδα πάταξης της εγκληματικότητας της αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, ταραχές ξέσπασαν χθες τη νύχτα και στην «ευαίσθητη» συνοικία του Μιράγ στην Τουλούζη, αυτήν τη φορά μεταξύ αντίπαλων ομάδων νεαρών.

Σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις της γαλλικής Δεξιάς, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ερό, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε χθες ότι η «ανοχή δεν οδηγεί πουθενά» και ότι «η αυστηρότητα είναι αναγκαία» στο θέμα της έξωσης ομάδων Ρομά από παράνομους καταυλισμούς τους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, ο κ. Βαλς είπε ότι η «παρουσία νομάδων, όπως της μειονότητας των Ρομά από την ανατολική Ευρώπη, δεν πρέπει επ’ ουδενί να μεταφραστεί στον πολλαπλασιασμό και στη μονιμοποίηση των υγειονομικά επικίνδυνων καταυλισμών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή