Επιφυλάξεις για τις κινήσεις του Μόρσι

Επιφυλάξεις για τις κινήσεις του Μόρσι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν και χθες, εντός και εκτός Αιγύπτου, οι κραδασμοί που προκάλεσε η αιφνίδια αποπομπή της ηγεσίας των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και η ακύρωση του διατάγματος για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Η μέχρι στιγμής η προσπάθεια του προερχόμενου από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προέδρου της Αιγύπτου να ελέγξει την κατάσταση, να προσδιορίσει με διαφορετικό τρόπο τον ρόλο του στρατού στα πολιτικά πράγματα της Αιγύπτου και να διασφαλίσει τις δικές του εξουσίες και αρμοδιότητες έχει προκαλέσει κυρίως ερωτήματα και προβληματισμούς.

Η αποπομπή του ισχυρού άντρα του στρατεύματος και υπουργού Αμυνας στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι και του υπαρχηγού του Σαμί Ενάν ενδέχεται να σημάνει το τέλος της εξηκονταετούς μονοκρατορίας του στρατού και την απαρχή μιας νέας εποχής για την Αίγυπτο, είναι η γενική εκτίμηση. Μόνο που ορισμένοι, κυρίως στο εξωτερικό, διατηρούν επιφυλάξεις ως προς τη «νέα Αίγυπτο» που θέλει να διαμορφώσει ο ισλαμιστής πρόεδρός της.

Ο κ. Μόρσι είχε εγκλωβιστεί σε πάλη εξουσίας με τον στρατό, από τη στιγμή που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, στα τέλη Ιουνίου. Οταν όμως 16 Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από ενόπλους στο Σινά, έγινε πιο επιθετικός έναντι των στρατιωτικών. Μετέβη δύο φορές στο Σινά, απέλυσε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, αυτοχαρακτηρίστηκε ανώτατος διοικητής σε τηλεοπτικές ομιλίες του. Και φαίνεται ότι οι ανακατατάξεις στο στράτευμα ήταν προϊόν διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Μόρσι και τους στρατηγούς, με ζητούμενο την «ασφαλή έξοδό» τους.

«Εισερχόμαστε σε νέα φάση, οι στρατιωτικοί επιστρέφουν στους στρατώνες και οι εξουσίες περιέρχονται στον πρόεδρο. Ομως, ο πολιτικός ρόλος του στρατού θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 20 χρόνια. Ολα τα άλλα είναι αυταπάτες», λέει Αιγύπτιος αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή