Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνικό μάθημα

Η ελληνική κρίση σύντομα θα βρεθεί εκ νέου στις πρώτες σελίδες του Τύπου, καθώς η τρόικα θα αποφανθεί εάν η Αθήνα πρέπει να λάβει την επόμενη δόση των κεφαλαίων στήριξης. Αυτές είναι αφορμές για περισσότερες κακές ειδήσεις, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων, που δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Δύο είναι τα κρίσιμα ζητούμενα: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι -σε αντίθεση με τις προκατόχους της- αντιμετωπίζει σοβαρά τη σήψη στην κρατική διαχείριση της οικονομίας. Αν η κυβέρνηση όντως σοβαρολογεί, οι πιστωτές της Αθήνας οφείλουν να της δώσουν την ευκαιρία να επιτύχει. Η νέα έκθεση πιστωτικής βιωσιμότητας, που εκδόθηκε από την Αθήνα, κάνει τους δανειστές να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η οικονομική συγκυρία καθιστά την ίδια στιγμή αντιπαραγωγικές τις περαιτέρω περικοπές κρατικών δαπανών, γεγονός που συνηγορεί στη χρησιμότητα της χρονικής επέκτασης της αποπληρωμής. Το ελληνικό αίτημα, όμως, δεν θα γίνει δεκτό με ενθουσιασμό. Αν, όμως, οι πιστωτές θέλουν πίσω τα λεφτά τους, θα πρέπει να υποχωρήσουν.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Η γερμανική δύναμη

Η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να παραλληλιστεί με την εμπειρία μας σε δύο παγκόσμιους πολέμους, όταν οι ΗΠΑ εσφαλμένα εκτίμησαν πως η Ευρώπη μπορεί να λύσει τα προβλήματα της εξωτερικής της πολιτικής και ότι οι Αμερικανοί έχουν ανοσία στις συνέπειες της αποτυχίας των Ευρωπαίων. Η αποτυχία της Ευρώπης, δύο φορές, βύθισε τον κόσμο στον πόλεμο. Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο οικονομικό πλανήτη, η αποτυχία της Ευρώπης να επιλύσει την οικονομική της κρίση θα μπορούσε να ωθήσει τον κόσμο στο οικονομικό χάος. Ενας θεμελιώδης παραλληλισμός με τους δύο παγκόσμιους πολέμους είναι οι εντάσεις μεταξύ της Γερμανίας και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Παρότι εντάχθηκε επιτυχώς στην Ευρώπη, η Γερμανία παραμένει η πιο ισχυρή οικονομική δύναμη της ηπείρου, με υψηλότερη παραγωγικότητα και υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης και χαμηλότερο πληθωρισμό από άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία. Πριν από τους δύο πολέμους, οι γείτονες της Γερμανίας δικαίως ανησυχούσαν για τη στρατιωτική της ισχύ. Σήμερα φοβούνται τη γερμανική οικονομική ισχύ.

DΑΙLΥ ΜΑΙL

Η ελληνική τραγωδία

Τους λόγους που κάνουν το ευρώ «σαθρό μέχρι τον πυρήνα του» ξεδιπλώνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του ο Βρετανός ευρωβουλευτής Ντάνιελ Χανάν. «Τα δομικά προβλήματα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος» -γράφει ο Χανάν- «ήταν ορατά από την αρχή. Τα εθνικά κοινοβούλια, οι κεντρικές τράπεζες ακόμα και οι ακαδημαϊκοί δεν εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, λέγοντας ότι το κοινό νόμισμα θα προωθούσε την ειρήνη και τη φιλία των λαών». Η ελληνική τραγωδία, συνεχίζει ο Βρετανός ευρωβουλευτής, γιγαντώθηκε όταν οι αγορές σκόπιμα θεώρησαν ότι το γερμανικό και το ελληνικό χρέος ήταν ένα και το αυτό. Η Ελλάδα έζησε μια πλαστή οικονομική άνθηση. Η Νέμεσις ήλθε όταν οι δανειστές κατάλαβαν ότι τα ελληνικά χρέη δεν θα εξοφληθούν. Τώρα μένει να φτάσει η ώρα της κάθαρσης, του εξαγνισμού και της ανανέωσης. Αυτή, όμως, αναβλήθηκε. Δεν επετράπη στην Ελλάδα να πτωχεύσει, να βγει από το ευρώ και να ξαναβάλει εμπρός την οικονομία της. Γιατί η Ε.Ε. θέλησε να αναβάλει την αναπόφευκτη χρεοκοπία; Η Ελλάδα καταστράφηκε εξαιτίας της συμμετοχής της στην Ευρωζώνη και τα βάσανά της επιδεινώθηκαν από την εμμονή των πολιτικών της να την κρατήσουν εκεί.

ΤΗΕ WALL STREET JΟURΝΑL

Το αδύναμο ευρώ

Το αδύναμο ευρώ αντιμετωπίζεται συχνά ως μια θετική παρενέργεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, που παρέχει τη δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών, κάτι το οποίο οδηγεί με τη σειρά του στην οικονομική ανάκαμψη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μόνο λίγες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αποκομίσουν κάποια οφέλη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανάλυση της Fitch Ratings, μόνο οι επιχειρήσεις εκείνες που υπογράφουν συμβάσεις αγοραπωλησίας σε δολάρια, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα της άμυνας, θα έχουν κέρδη από την κατακόρυφη πτώση του ευρώ.

Ακόμα ωστόσο και για εκείνους που μπορούν, θεωρητικά τουλάχιστον, να αποκομίσουν οφέλη από την αδυναμία του ευρώ, αυτά θα είναι μακροπρόθεσμα.

«Τα όποια σημαντικά κέρδη θα προέλθουν μόνον αν η πτώση του ευρώ συνεχιστεί και αυτό διότι οι μεγάλοι κατασκευαστές καταφεύγουν σε συστηματική αντιστάθμιση συναλλαγματικού κινδύνου, η οποία μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρία ολόκληρα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή