Μπάρακ: Δεν υπάρχει απόφαση για επίθεση κατά του Ιράν

Μπάρακ: Δεν υπάρχει απόφαση για επίθεση κατά του Ιράν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ έσπευσε χθες να καταστήσει σαφές ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μια επιδρομή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Οταν έρθει εκείνη η στιγμή, η απόφαση θα ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο και όχι από τους αρθρογράφους ή ομάδες πολιτών», δήλωσε ο κ. Μπάρακ. Μιλώντας, ωστόσο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Αβι Ντίχτερ, ο κ. Μπάρακ τάχθηκε υπέρ της λήψης άμεσων αποφάσεων καθώς, όπως υπογράμμισε, η αντιμετώπιση ενός οπλισμένου με πυρηνικά όπλα Ιράν εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους. Επιδιώκοντας δε να αναδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «κανένα ζήτημα στην ιστορία του Ισραήλ δεν έχει εξεταστεί σε τόσο βάθος όσο το ιρανικό».

Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις Μπάρακ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγού του κεντρώου Καντίμα, Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος κατηγόρησε τόσο τον υπουργό Αμυνας όσο και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για απόπειρα κατατρομοκράτησης της κοινής γνώμης.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προκατόχου του κ. Ντίχτερ στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, Ματάν Βιλνάι, καθώς και διαδοχικές διαρροές στα μέσα ενημέρωσης περί ειλημμένης απόφασης των κ. Νετανιάχου και Μπάρακ για την εξουδετέρωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με στρατιωτικά μέσα. «Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο ενός πολέμου τριάντα ημερών σε πολλαπλά μέτωπα», δήλωσε ο κ. Βιλνάι στην εφημερίδα «Μααρίβ». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα πρέσβη του Ισραήλ στην Κίνα, το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει τον θάνατο μέχρι και πεντακοσίων Ισραηλινών. Ο κ. Βιλνάι πρόσθεσε, ακόμα, ότι ο διαθέσιμος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση μιας επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα επαρκεί για τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός, παράλληλα, ολοκλήρωσε χθες με επιτυχία τη δοκιμή συστήματος ειδοποίησης μέσω κινητών τηλεφώνων με το οποίο οι πολίτες θα ενημερώνονται στην περίπτωση εκτόξευσης πυραύλων εναντίον της χώρας. Τα μηνύματα στάλθηκαν στα εβραϊκά, στα αγγλικά και στα αραβικά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, πάντως, επιβεβαίωσε ότι η δοκιμή δεν πραγματοποιήθηκε στη μεγαλύτερη αραβική πόλη της χώρας, τη Ναζαρέτ, δίχως ωστόσο να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Στο μεταξύ, και ενώ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι «η σιωνιστική οντότητα θα εξαφανιστεί από τη γεωγραφία», ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Μάικλ Ορεν, υποστήριξε ότι έφτασε η στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων. Απαντώντας, μάλιστα, στον Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να καταστρέψει, παρά μόνο να καθυστερήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο κ. Ορεν εξέφρασε την άποψη πως ακόμα και αυτό αρκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή