Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι καπνιστές δεν αλλάζουν γνώμη

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι καπνιστές δεν αλλάζουν γνώμη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ακρως ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα μεγάλης μελέτης για το κάπνισμα και τη χρήση προϊόντων καπνού στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οπως διαπιστώθηκε, τα δύο πέμπτα των ανδρών παγκοσμίως καπνίζουν αρειμανίως, ενώ τη βλαβερή συνήθεια υιοθετούν όλο και περισσότερες γυναίκες και μάλιστα σε όλο και νεότερες ηλικίες, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet.

Τα πολλά χρόνια εξουθενωτικών αντικαπνιστικών εκστρατειών «πιάνουν τόπο» στα πλούσια κράτη, αλλά ταυτόχρονα πάνε στον «βρόντο» στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι θεριακλήδες παραμένουν… θεριακλήδες. Οπως εξηγεί ο δρ Γκάρι Τζιοβίνο της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, που συντόνισε την μελέτη, το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καλύπτεται από πολιτικές που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος. Οι πολιτικές αυτές είναι ποικίλες και κυμαίνονται από την υιοθέτηση μέτρων με τα οποία απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, μέχρι την απαγόρευση των διαφημίσεων τσιγάρων και την υποχρεωτική τοποθέτηση σημάνσεων ή φωτογραφιών στα πακέτα, ώστε ο επίδοξος καπνιστής να ενημερώνεται για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο εθισμός του.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών συνέπεσαν με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας, με την οποία ουσιαστικά απαγορεύεται τοποθέτηση λογοτύπων πάνω στις συσκευασίες προϊόντων καπνού. Από την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου τα προϊόντα καπνού στη χώρα θα πρέπει να πωλούνται μέσα σε πακέτα χρώματος λαδί, χωρίς εμπορικό όνομα, πάνω στο οποίο θα υπάρχουν τρομακτικές εικόνες. Η νομοθεσία, που θεωρείται η αυστηρότερη σε ολόκληρο τον κόσμο, ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Υπό σκέψη βρίσκονται ανάλογα μέτρα σε Βρετανία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Ινδία.

Σύμφωνα με την ΠΟΥ, το κάπνισμα οδηγεί σε βέβαιο θάνατο το 50% των καπνιστών εξαιτίας των ασθενειών που προκαλεί, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από την Παγκόσμια Μελέτη Χρήσης Προϊόντων Καπνού από ενηλίκους, κατά την περίοδο 2008-2010, οι Αμερικανοί επιστήμονες κατέγραψαν τις μεγάλες διαφορές στις καπνιστικές συνήθειες των διαφορετικών λαών και φύλων, όπως ότι στη Βραζιλία καπνίζει το 22% των ανδρών ενώ το ποσοστό στη Ρωσία ξεπερνά το 60%. Τα ποσοστά γυναικών που καπνίζουν κυμαίνονται από 0,5% στην Αίγυπτο έως 25% στην Πολωνία, ενώ υψηλά είναι και σε ανεπτυγμένα κράτη (21% στη Βρετανία και 16% στις ΗΠΑ)

Το 64% των χρηστών καπνού ή παραγώγων χρησιμοποιούν βιομηχανικά τσιγάρα, αν και στο Μπανγκλαντές και την Ινδία μεγάλο ποσοστό μασάει φύλλα καπνού. Η Κίνα διαθέτει τους περισσότερους καπνιστές (301 εκατομμύρια) και ακολουθεί η Ινδία, όπου οι καπνιστές ανέρχονται σε 275 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή