Μικροί αγωγοί «καθαρίζουν» τον εγκέφαλο

Μικροί αγωγοί «καθαρίζουν» τον εγκέφαλο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα εξειδικευμένο δίκτυο αγωγών, ο εγκέφαλος απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τις άλλες άχρηστες ουσίες εξασφαλίζοντας την τέλεια λειτουργία του. Η ερευνητική παρατήρηση -αναφέρει δημοσίευμα του ηλεκτρονικού New Scientist- έχει iδιαίτερα μεγάλη σημασία, επειδή μεταξύ των «άχρηστων ουσιών» περιλαμβάνονται και οι βήτα αμυλοειδείς πρωτεΐνες, όπως ονομάζονται τα πεπτίδια που προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο δρ Τζέφρι Ιλιφ του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και οι συνάδελφοί του προσπάθησαν να βρουν με ποιον τρόπο το σημαντικότερο όργανο του οργανισμού, ο εγκέφαλος, «ξεφορτώνεται» τα «τοξικά του απόβλητα», δεδομένου ότι δεν διαθέτει λεμφικό σύστημα, αυτό που απομακρύνει τις βλάπτικές ουσίες από τους υπόλοιπους ιστούς μας. Πραγματοποιώντας πειράματα σε ποντίκια, οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι με τη βοήθεια των μικρών αγωγών, που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, ο εγκέφαλος μπορεί να καθαριστεί από οτιδήποτε δεν του χρησιμεύει.

Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι σημαντικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος καθαρισμού διαδραματίζουν τα νευρογλοιακά κύτταρα, τα οποία προστατεύουν τους νευρώνες.

Ομως, η σημαντικότερη παρατήρηση που έκαναν οι επιστήμονες είναι ότι στα προϊόντα του καθαρισμού του εγκεφάλου, τα οποία απομακρύνονται μέσα από ένα αγγείο αποστράγγισης, περιλαμβανόταν το 55% των βήτα αμυλοειδών που υπήρχαν στον εγκέφαλο κάθε ποντικού.

Μετά τις παρατηρήσεις τους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η δυσλειτουργία αυτού του συστήματος καθαρισμού διαδραματίζει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και πιθανώς η αποκατάστασή του να βοηθά στη θεραπεία ή την πρόληψη του εκφυλιστικού νοσήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή