Αποφασισμένη η βρετανική κυβέρνηση να συλλάβει τον Ασάντζ

Αποφασισμένη η βρετανική κυβέρνηση να συλλάβει τον Ασάντζ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Τζούλιαν Ασάντζ παρέμενε χθες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου η αστυνομία φρουρεί τις εξόδους, τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιεί πως η διπλωματική διένεξη γύρω από τον ιδρυτή των WikiLeaks θα μπορούσε να διαρκέσει και χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Ισημερινός παρέσχε άσυλο στον Ασάντζ, του οποίου η ιστοσελίδα εξόργισε τις ΗΠΑ με τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών κυβερνητικών εγγράφων. Το Λονδίνο έχει δεσμευτεί όμως ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει ασφαλή δίοδο στον Ασάντζ για να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι υποχρεωμένη να εκδώσει τον Αυστραλιανό υπήκοο στη Σουηδία, όπου καταζητείται με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης. «Ουδείς, και πάνω από όλα η κυβέρνηση του Ισημερινού, δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε το νομικό μας χρέος και να εκδώσουμε τον κύριο Ασάντζ στη Σουηδία», είπε στη διάρκεια προχθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Περίπου δέκα Βρετανοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί έξω από την πρεσβεία, από νωρίς χθες το πρωί, έτοιμοι να συλλάβουν τον 41χρονο ιδρυτή των WikiLeaks σε περίπτωση που επιχειρήσει να βγει από το κτίριο. Στο μεταξύ, η απόφαση του προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορία, να αψηφήσει τις πιέσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Σουηδίας, ενδεχομένως και ολόκληρης της Ε.Ε., έχει εντυπωσιάσει την υφήλιο. Ο αμερικανοσπουδαγμένος οικονομολόγος ξέρει καλά ότι με την παροχή ασύλου στον Ασάντζ θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικά και πολιτικά αντίποινα, τα οποία θα έπλητταν τη μικρή χώρα του, που ζει κυρίως χάρη στις εξαγωγές πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή