Αίρεται ένα σοβαρό ταμπού στη Γερμανία

Αίρεται ένα σοβαρό ταμπού στη Γερμανία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ. Την ένοπλη επέμβαση του στρατού επί γερμανικού εδάφους σε περιπτώσεις τρομοκρατικής απειλής επέτρεψε χθες με απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αίροντας ένα από τα σοβαρότερα μεταπολεμικά ταμπού στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Μέχρι σήμερα η αρμοδιότητα για τέτοιες επιχειρήσεις ανήκε αποκλειστικά στην αστυνομία, με στόχο την απόλυτη διάκριση των επιχειρήσεων εθνικής ασφαλείας του στρατού και των επιχειρήσεων εσωτερικής ασφαλείας της αστυνομίας. Η αυστηρή διάκριση οφείλεται στους φόβους για ανάληψη δράσης του στρατού κατά του πληθυσμού, έπειτα από τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος.

Ο γερμανικός στρατός θα έχει τη δυνατότητα στο εξής να αναλαμβάνει δράση «σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης καταστροφικής φύσης», για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τη ρύθμιση αυτή αποκλείεται η επέμβαση του στρατού σε περίπτωση «κινδύνων που προέρχονται από πλήθος που διαδηλώνει». Δεν έχει επίσης την άδεια να καταρρίψει αεροπλάνο που μεταφέρει πολίτες και έχει καταληφθεί από τρομοκράτες. Εχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει προειδοποιητικά πυρά για να το αναγκάσει να προσγειωθεί. Η χρήση στρατιωτικής βίας δεν είναι δυνατή παρά ως ύστατο μέσον, σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα. Εναπόκειται στην κυβέρνηση να εκτιμήσει μία περίπτωση εξαιρετικά επείγοντος χαρακτήρα που θα δικαιολογεί μία τέτοιου είδους επιχείρηση. Η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από τον υπουργό Αμυνας.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τροποποιεί παλαιότερη απόφαση του 2006, η οποία απέκλειε κάθε επιχείρηση του γερμανικού στρατού σε περίπτωση εσωτερικού κινδύνου. Το δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί επί του θέματος επειδή τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Εσσης ετοιμάζονταν να λάβουν τη σχετική απόφαση, η οποία προϋποθέτει ωστόσο τη συναίνεση όλων των δικαστών.

Η κυβερνητική παράταξη Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών εξέφρασε την ικανοποίησή της, λέγοντας ότι καλύπτεται ένα σοβαρό κενό, χωρίς να πλήττεται ο απαραίτητος διαχωρισμός αστυνομίας-στρατού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή