Δύο χρόνια φυλάκισης στις Pussy Riot

Δύο χρόνια φυλάκισης στις Pussy Riot

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις χειρότερες παραστάσεις στη σύγχρονη Ιστορία της Ρωσίας ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα. Το δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε στα τρία μέλη του ροκ-πανκ συγκροτήματος των Pussy Riot ποινή φυλάκισης δύο ετών για την πανκ διαδήλωσή τους, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, με την οποία είχαν προσευχηθεί, τον περασμένο Φεβρουάριο, να απαλλαγεί η Ρωσία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η χθεσινή τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας σημαδεύτηκε από μια άνευ προηγουμένου φαρσοκωμωδία, που παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση όλος ο πλανήτης. Επί τέσσερις ώρες η έδρα εξηγούσε πόσο επιβλαβής για την κοινωνία ήταν η πράξη των τριών, η οποία και «ανάγκασε» τελικά τους δικαστές να τις καταδικάσει. Είναι βέβαιο πως, ακόμα κι αν είχαν απέναντί τους κάποιον κατά συρροήν εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου, πρώτον, θα χρησιμοποιούσαν ηπιότερο λεξιλόγιο και δεύτερον, θα είχαν ανακοινώσει την ποινή σε μισή ώρα, το πολύ. Με τις αθωωτικές αποφάσεις των ρωσικών δικαστηρίων να αγγίζουν μόλις το 1% (την περίοδο του Στάλιν ήταν 16%), η απόφαση ήταν αναμενόμενη από όλους. Στο άκουσμά της, οι χιλιάδες φίλοι των τριών κοριτσιών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το δικαστήριο της Μόσχας, αλλά και οι παρευρισκόμενοι εντός της αίθουσας, φώναξαν «ντροπή».

Μπορεί η δίκη να τελείωσε, αλλά είναι βέβαιο πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζημιώθηκε ανεπανόρθωτα από αυτή την υπόθεση. Ασχετα με το αν στη βάση της υπόθεσης είχε δίκιο, ένα ζήτημα, όπως αυτό, που θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί το πολύ σε 24 ώρες, κράτησε ουσιαστικά οκτώ μήνες· και το δυστύχημα για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο είναι πως η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ με την καταδίκη των μελών του συγκροτήματος. Ουσιαστικά, μόλις ξεκίνησε.

Η εικόνα των τριών κοριτσιών, που επί τέσσερις ώρες στέκονταν όρθιες με χειροπέδες πίσω από το γυάλινο κλουβί, άλλοτε να κλαίνε και άλλοτε να γελάνε, με αυτά που άκουγαν από την έδρα, είναι πιθανό να σκιάσει στο εξής κάθε πολιτική του κίνηση. Την ίδια στιγμή, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, για την πολιτική του οποίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να πληρώνει το τίμημα, προτίμησε χθες, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, να απουσιάζει από τη Ρωσία, καθώς πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία. Σημειωτέον πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου Πατριάρχη στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, τα τρία μέλη του συγκροτήματος, Pussy Riot, η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, 23 ετών, η Μαρία Αλέκινα, 24 και η Εκατερίνα Σαμούσεβιτς, 29 ετών, θα παραμείνουν στη φυλακή μέχρι και τον Μάρτιο του 2014 εκτός εάν επιτύχουν μείωση της ποινής με έφεσή τους ή αποφασίσει ο Ρώσος πρόεδρος να τους απονείμει χάρη. Κρίθηκαν ένοχες για χουλιγκανισμό, ωθούμενο από θρησκευτικό μίσος, ενώ η δράση τους, σύμφωνα με την ετυμηγορία, προσέβαλε τους πιστούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή