Ομάρ: Εύκολη διείσδυση στις βάσεις του εχθρού

Ομάρ: Εύκολη διείσδυση στις βάσεις του εχθρού

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Την ώρα που δύο ακόμα Αμερικανοί στρατιωτικοί έπεφταν νεκροί από τα πυρά Αφγανού αστυνομικού, ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλά Ομάρ υποστήριζε ότι η διείσδυση των «μουτζαχεντίν» στις υπηρεσίες ασφαλείας που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις διεξάγεται με απόλυτη επιτυχία βάσει σχεδίου που καταρτίστηκε προ ενός έτους. «Ακολουθώντας τις οδηγίες που τους δώσαμε πριν από ένα χρόνο, οι μουτζαχεντίν κατορθώνουν να διεισδύουν με χαρακτηριστική ευκολία στις βάσεις, στα κέντρα διοίκησης και στις υπηρεσίες πληροφοριών του εχθρού», τονίζεται σε γραπτή δήλωση του μονόφθαλμου Ομάρ, η οποία δημοσιεύτηκε σε φίλα προσκείμενες στους Ταλιμπάν ιστοσελίδες με αφορμή τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Εϊντ Αλ Φιτρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος των επιθέσεων αυτού του τύπου είναι η πρόκληση κλίματος δυσπιστίας μεταξύ των νατοϊκών στρατευμάτων και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Τριάντα εννέα στρατιώτες της βορειοατλαντικής συμμαχίας έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους σε 28 συνολικά περιστατικά, όπου Αφγανός ένστολος στρέφει το όπλο εναντίον στρατιώτη του ΝΑΤΟ.

Κατά τα άλλα, στην επτασέλιδη δήλωσή του, η οποία μεταφράστηκε ήδη σε πέντε γλώσσες, ο Ομάρ ισχυρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς δεν ήταν παρά μια κίνηση τακτικής και καθιστά ξεκάθαρο ότι δεν προτίθεται να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, τον οποίο χαρακτήρισε «διεφθαρμένο και άρρωστο». Ο ίδιος κάλεσε, επίσης, τους μαχητές των Ταλιμπάν να εξαντλούν κάθε περιθώριο προκειμένου να περιορίζονται στο ελάχιστο οι απώλειες μεταξύ των αμάχων. «Αποφεύγετε τακτικές που βλάπτουν τη ζωή και την περιουσία του απλού Αφγανού», υπογραμμίζει ο Ομάρ. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ, οι Ταλιμπάν ευθύνονται για το 80% των απωλειών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Σχολιάζοντας τη γραπτή δήλωση του μουλά Ομάρ, ο διοικητής της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Αλεν, έκανε λόγο για «παραλήρημα ενός παράφρονα». Κατά τον στρατηγό Αλεν «είτε ο Ομάρ ψεύδεται είτε οι διαταγές του δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν, η πραγματικότητα είναι ότι ο αφγανικός λαός πληρώνει το τίμημα για τη διεφθαρμένη ηγεσία του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή