Σύρραξη στη Νότια Αφρική

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λουτρό αίματος», «Πεδία Θανάτου» και «Σφαγή στα ορυχεία» ήταν ορισμένοι από τους πηχυαίους τίτλους εφημερίδων της Νότιας Αφρικής, μετά την προχθεσινή αιματοχυσία στα ορυχεία λευκόχρυσου της εταιρείας Lonmin στη Μαρικάνα. Τουλάχιστον 34 μεταλλωρύχοι έπεσαν νεκροί και 78 τραυματίστηκαν, όταν ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών άνοιξαν πυρ εναντίον απεργών οπλισμένων με ματσέτες, δόρατα και ρόπαλα, οι οποίοι, κατά την επίσημη εκδοχή, όρμησαν εναντίον της αστυνομίας κραδαίνοντας τα όπλα τους και πυροβολώντας.

Οπως σημειώνει το BBC, οι συνθήκες υπό τις οποίες οι αστυνομικοί πυρoβόλησαν παραμένουν ασαφείς, όμως αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το μακελειό άρχισε όταν από το πλήθος των 3.000 απεργών σε παρακείμενους λόφους αποσπάστηκε ομάδα και επιτέθηκε σε παραταγμένους αστυνομικούς. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει χωρίς αποτέλεσμα εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους απεργούς.

Κατά γενική ομολογία, η προχθεσινή αιματοχυσία είναι το αγριότερο επεισόδιο βίας μετά την πτώση του απαρτχάιντ και το δεύτερο αιματηρό συμβάν στο διάστημα μιας εβδομάδας απεργιών. Πριν από λίγες ημέρες, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, από αυτούς δύο αστυνομικοί, όταν η κατάσταση στα ορυχεία εξετράπη, λόγω της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δύο μεγάλα συνδικάτα. Οι απεργοί ζητούν αύξηση του μισθού τους από 4.000 έως 5.000 ραντ (400 – 550 ευρώ, περίπου) στα 12.500 ραντ.

Συγκλονισμένη η Νότια Αφρική παρακολούθησε την αιματοχυσία, κάνοντας παραλληλισμούς με τη σφαγή της Σάρπβιλ, το 1960, όταν η αστυνομία σκότωσε 50 μαύρους διαδηλωτές. Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα επέστρεψε κατεσπευσμένα από τη Μοζαμβίκη, όπου μετείχε σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής, δηλώνοντας ότι είναι συγκλονισμένος και απογοητευμένος. Ο κ. Ζούμα αντιμετωπίζει δύσκολη εσωκομματική αναμέτρηση για την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβριο στο κόμμα του, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), στο οποίο πρόσκειται το παραδοσιακό συνδικάτο NUM (Εθνική Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων), του οποίου η στάση θεωρείται κρίσιμη για τη νίκη του κ. Ζούμα.

Ακραίος ανταγωνισμός

Το Κογκρέσο και το NUM είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Σήμερα, όμως, οι ισορροπίες έχουν μεταβληθεί και η ηγεσία του NUM κατηγορείται από τους μεταλλωρύχους ότι, αντί να ασχολείται με τα συμφέροντά τους, ενδιαφέρεται για την πολιτική. Ως αντίπαλον δέος στο NUM, οι μεταλλωρύχοι ίδρυσαν νέο συνδικάτο, την Ενωση Μεταλλωρύχων και Ομοσπονδία Κατασκευστών (AMCU). Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους έφτασε σε ακραία σημεία, τη στιγμή κατά την οποία οι σχέσεις του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου με τα συνδικάτα δεν είναι οι καλύτερες. Και όπως εξηγεί ο Μάρτιν Πλοτ του BBC, στην περίπτωση της Μαρικάνα συνέβη αυτό που συμβαίνει συνήθως στη Νότια Αφρική, και η σύρραξη μεταξύ συνδικάτων έγινε εξαιρετικά βίαιη. «Οι απεργοί απείλησαν το NUM, βασικό υποστηρικτή του ANC», σημείωνε Νοτιοαφρικανός σχολιαστής, ενώ ο Τζον Ρόμπι, λευκός πρώην παίκτης του ράγκμπι και ραδιοφωνικός παραγωγός, ζήτησε να δοθεί τέρμα στην κουλτούρα της βίας και σε ένα συγκεκριμένο είδος διαμαρτυρίας. «Δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας να ενεργεί κανείς σαν ένοπλη μονάδα των Ζουλού στη διάρκεια μιας εργασιακής διαμάχης», είπε. Εκ των υστέρων το AMCU κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε τη σφαγή, καλώντας τους οπαδούς του να ετοιμαστούν να πεθάνουν, αντί να αφήσουν την αστυνομία να τους απομακρύνει.

Τα ορυχεία της Μαρικάνα θεωρούνται η ναυαρχίδα της Lonmin, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και συνολικά παράγει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής σε λευκόχρυσο. Η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει κάθε δραστηριότητα στη Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων λευκόχρυσου. Η μετοχή της Lonmin υποχώρησε κατά 5% μετά την αιματοχυσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή