Τι γράφει ο ξένος Τύπος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Ζητείται βούληση

Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία και όλοι οι αντιευρωπαϊστές εμφανίζουν τις «αγορές» σαν βιβλικές μορφές που κατεβαίνουν στη Γη προκειμένου να τιμωρήσουν τους αμαρτωλούς. Και όμως, δεν είναι. Οι επενδυτές έχουν λόγους να νιώθουν νευρικότητα. Ταυτόχρονα εύχονται τη μακροημέρευση της Ευρωζώνης. Αυτό που ζητούσαν -και δεν έπαιρναν- ήταν ένα σημάδι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επέτρεπαν στην ΕΚΤ να βγει στις αγορές και να στηρίξει τα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας. Ισως αυτό να γίνει στο μέλλον. Δεν είναι, άλλωστε, ένα πελώριο βήμα όπως τα ευρωομόλογα που θέλει η Γαλλία ή η δημοσιονομική ένωση που επιθυμεί η Γερμανία, αλλά είναι αρκετό για να συγκρατήσει την κρίση. Οσο όμως δεν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει κάτι τέτοιο, η κρίση της Ευρωζώνης θα συνεχίζεται.

ΙRΙSΗ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Ιπτάμενοι Ισλανδοί

Ποια η διαφορά μεταξύ της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας; Ενα γράμμα και η ανάπτυξη. Την ώρα που εμείς παραπαίουμε στο σκοτάδι, οι Ισλανδοί εξέρχονται από την ύφεση με κεκτημένη ταχύτητα. Η ανεργία στην Ισλανδία κυμαίνεται στο ένα τρίτο της Ιρλανδίας και οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας προβλέπονται να είναι δύο και τρεις φορές μεγαλύτεροι από τους δικούς μας. Κυρίως οι Ισλανδοί δεν έχουν να ανέβουν ένα βουνό χρέους και αυτό διότι επέτρεψαν στον τραπεζικό τους τομέα να καταρρεύσει, τιμωρώντας τους κερδοσκόπους. Πολλοί θα επισημάνουν ότι κάθε χώρα είναι διαφορετική και θα έχουν δίκιο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διδάγματα από την περίπτωση της Ισλανδίας και μολονότι η λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ιρλανδία έχει αποφέρει κάποια αποτελέσματα, θα ήταν φρόνιμο να μην προσποιούμαστε ότι δεν υπήρχε ποτέ άλλη επιλογή.

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Ξηρασία

Ο αμερικανικός Τύπος ανέδειξε τον όρο «ξηρασία» ώς τη λέξη της εβδομάδας. Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικανοί αντίπαλοί του επισκέπτονται εδώ και λίγες ημέρες τις πολιτείες που έχουν πληγεί κατ’ εξοχήν από την ανομβρία. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Οι κλιματολόγοι από τη μεριά τους, κάνοντας επίδειξη προνοητικότητας, μιλούν εδώ και δεκαετίες για περιόδους πρωτοφανούς ξηρασίας, που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εδώ και μία γενιά, η μέθοδος καλλιέργειας στις πεδιάδες των ΗΠΑ προσαρμόστηκε στα νέα υδρολογικά δεδομένα και στην εμφάνιση νέων παρασίτων. Την ίδια ώρα, η κερδοσκοπία προκαλεί τεχνητές πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, απειλώντας -όπως το 2008- τη διατροφική ασφάλεια των φτωχότερων χωρών του κόσμου.

Ορθή έκκληση

Η ΕΚΤ έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για την ανακοίνωσή της ότι της όποιας αγοράς ομολόγων θα πρέπει να προηγηθεί επίσημο αίτημα έκτακτης βοήθειας και αποδοχή των σχετικών όρων. Παρότι η εξαγορά χρέους θα προσέφερε βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, η έλλειψη σαφούς πολιτικής πίσω από αυτήν θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε νέες απώλειες, στον τραπεζικό αυτή τη φορά τομέα. Οι εκλεγμένοι άρχοντες της Ευρωζώνης δεν αντέδρασαν ακαριαία -ως όφειλαν- στην αρχή της κρίσης, προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες σε πάμπολλους Ευρωπαίους. Η μόνη αξιόπιστη οδός έξω από τη δίνη της κρίσης ακούστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα: ένας συνδυασμός κεφαλαίων στήριξης, μαζί με ξεκάθαρες πολιτικές πρωτοβουλίες, μόνες κατάλληλες να τιθασεύσουν την κρίση στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή