Ανησυχούν οι ΗΠΑ για PKK και Αλ Κάιντα

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για PKK και Αλ Κάιντα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανησυχία παρακολουθεί η Ουάσιγκτον την επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή στην ευρύτερη περιοχή.

Πέραν των όποιων επιπτώσεων στο Μεσανατολικό, μια άλλη παράμετρος που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι η διαφαινόμενη ανάκαμψη του ΡΚΚ και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Τουρκίας, όπως και το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων εστιών δράσης της Αλ Κάιντα.

Αυτά, τη στιγμή που η ισχυροποίηση της κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ, που έχει προνομιακή σχέση με την Ουάσιγκτον και δεν κρύβει τις προσδοκίες της για ανεξαρτησία, διατηρεί ζωντανό το όραμα ενός «Μεγάλου Κουρδιστάν» που θα περιλαμβάνει περιοχές του Ιράκ, της Συρίας, της Τουρκίας, πιθανώς και του Ιράν. Επιπροσθέτως, η ενεργειακή διάσταση που απορρέει από τη γεωλογία της περιοχής καθιστά το γεωστρατηγικό παζλ ακόμη πιο εκρηκτικό.

«Μοιραζόμαστε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να μην εξελιχθεί η Συρία σε παράδεισο για τη δράση τρομοκρατών του ΡΚΚ, είτε τώρα είτε μετά την αποχώρηση του καθεστώτος Ασαντ», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη, πριν από μία εβδομάδα. Καθώς η Αγκυρα καταγγέλλει τη Δαμασκό ότι εξοπλίζει τους Κούρδους και ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να επέμβει στη Συρία εάν οι Κούρδοι της χώρας συνεργαστούν με το ΡΚΚ, η κ. Κλίντον αναγνώρισε πως υπάρχουν λόγοι να ανησυχεί κανείς ότι εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα και του ΡΚΚ θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν το κενό που δημιουργούν η βία και η βαρβαρότητα στη Συρία και να πλήξουν την Τουρκία και άλλους. Υπό αυτό το πρίσμα, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύεται να στηρίξει την Τουρκία και να την προστατεύσει από την τρομοκρατία. Η αμερικανική πολιτική ισορροπεί ανάμεσα στη στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί με το κουρδικό στοιχείο, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, και την αποφυγή αυτόνομων αποσταθεροποιητικών ενεργειών.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ διαμηνύουν την υποστήριξή τους στη διατήρηση της ενότητας της Συρίας. «Δεν βλέπουμε στη μελλοντική Συρία μια αυτόνομη κουρδική περιοχή», δήλωσε κατά τη δική του επίσκεψη στην Τουρκία πριν από λίγες εβδομάδες ο βοηθός υπ. Εξωτερικών Φιλ Γκόρντον, ο οποίος τόνισε ότι τη θέση αυτή οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφή προς τους Κούρδους της Συρίας αλλά και της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή