Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ομπάμα – Ρόμνεϊ

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ομπάμα – Ρόμνεϊ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Τζον Μπρουκς, από το Ντιμόινς της Αϊόβα, ψήφισε υπέρ του σημερινού προέδρου Ομπάμα, για να γίνει ένας από τους ψηφοφόρους που συγκινήθηκαν από τη δέσμευση του τότε υποψηφίου να αλλάξει την Ουάσιγκτον. Αυτήν τη φορά, παρότι παρέμενε εδώ και καιρό αναποφάσιστος, ο 43χρονος κ. Μπρουκς, που εργάζεται ως υπεύθυνος πωλήσεων σε αντιπροσωπεία της Chevrolet, λέει ότι η επιλογή του Πολ Ράιαν ως υποψήφιου αντιπροέδρου από τον Μιτ Ρόμνεϊ διευκόλυνε σημαντικά την απόφασή του.

Η παρουσία του Ράιαν στο ψηφοδέλτιο έσπρωξε τον κ. Μπρουκς πίσω στον Ομπάμα.

Η επιλογή του Ρεπουμπλικανού, μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν έδωσε νέα πνοή στο κόμμα και έφερε κύμα ενθουσιασμού, μαζί με πλήθη, στην εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ. Αφύπνισε, όμως, και τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, που αντιδρούν στις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών για τον προϋπολογισμό και τα άδικα για τη μεσαία τάξη φορολογικά τους μέτρα.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η εκστρατεία Ρόμνεϊ προχώρησε σε στρατηγική μετατόπιση, ικανή να απειλήσει την έμφαση που δίνει το κόμμα στο ζήτημα της απασχόλησης. Εν μέσω εκστρατείας με ελάχιστα ποσοστά αναποφάσιστων, ο Μιτ Ρόμνεϊ επιλέγει να συσπειρώσει άτυπη συμμαχία κατά του Ομπάμα, αντί να προσπαθεί να διευρύνει το στερέωμα των ψηφοφόρων που πιστεύουν στον Ρόμνεϊ και στην ικανότητά του να διαχειριστεί την οικονομία.

Ο Ομπάμα έσπευσε να ανταποδώσει, εγκαινιάζοντας περίοδο οξείας πολιτικής πόλωσης στην προεκλογική εκστρατεία. Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα, με την ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων μεταξύ των υποψηφίων, όπου ο πρόεδρος ειρωνευόταν τον χαρακτήρα του αντιπάλου του και ο Ρόμνεϊ κατηγορούσε τον Ομπάμα για ευτελισμό της προεδρίας «διεξάγοντας εκστρατεία διχασμού, οργής και μίσους».

Η πειθώ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών δίνει τη θέση της στα μικροκομματικά μηνύματα, ενώ η έμφαση στην οικονομία δίνει τη θέση της σε ιδεολογική αντιπαράθεση με προσωπικές αιχμές. Εδώ και μήνες, ο Ρόμνεϊ προσπάθησε να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους, οι οποίοι ένιωθαν απογοήτευση -αν και όχι απαραίτητα οργή- για τον πρόεδρο Ομπάμα. Ρεπουμπλικανικές ομάδες προέβαλλαν τηλεοπτικές διαφημίσεις, οι οποίες υιοθετούσαν ήπια γραμμή, λέγοντας στους ψηφοφόρους να μη νιώθουν τύψεις εάν εγκατέλειπαν το στρατόπεδο Ομπάμα.

Η παραδοσιακή ισορροπία μεταξύ της συσπείρωσης του σκληρού εκλογικού πυρήνα, χωρίς την ίδια ώρα να αποθαρρύνονται οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι, μπορεί να έχει ανατραπεί στην επερχόμενη προεδρική αναμέτρηση, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης της δεξαμενής ανεξάρτητων και αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Πρόσφατες σφυγμομετρήσεις σε έξι αμφίρροπες πολιτείες έδειξαν ότι μόλις 5% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 1% των ερωτηθέντων που είχαν ήδη επιλέξει υποψήφιο δήλωσαν πρόθυμοι να αλλάξουν γνώμη.

Για τον Ομπάμα, οι πιθανότητες προσέλκυσης κάποιων μετριοπαθών ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών που απογοητεύθηκαν από τον Πολ Ράιαν, είναι αυξημένες. Ο Ομπάμα μένει, όμως, να πείσει πολλούς κεντρώους ότι είναι ικανός να διαχειριστεί το έλλειμμα και ότι δεν τον χωρίζει πολιτισμικό χάσμα από αυτούς.

Η επιλογή του Ράιαν από τον Ρόμνεϊ προσφέρει ορισμένα σημαντικά οφέλη. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης μπορεί επιτέλους να απολαύσει τους επαίνους της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός του. Την ίδια ώρα, η παρουσία προεκλογικού συντρόφου στο πλευρό του Ρόμνεϊ τού προσδίδει αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη άνεση.

Η εκστρατεία Ρόμνεϊ καταβάλλει τώρα μεγάλες προσπάθειες για την καταγραφή και την άμεση διάψευση κάθε επικριτικού σχολίου που γράφεται ή ακούγεται για τον Πολ Ράιαν, όπως αυτών που αφορούν τη βιωσιμότητα των προτάσεών του για το ομοσπονδιακό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης Medicare. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους, περισσότεροι από 12 βουλευτές και γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επισκίαση της οικονομικής έμφασης της εκστρατείας.

Το ερώτημα αυτό ίσως μείνει αναπάντητο μέχρι και την ημέρα των εκλογών. Ενα ξέσπασμα συντηρητικού ενθουσιασμού για το ρεπουμπλικανικό ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να συσπειρώσει τους αναποφάσιστους, αλλά και τους απογοητευμένους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή