Φυγή πολυεθνικών από την Ευρώπη

Φυγή πολυεθνικών από την Ευρώπη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη πλήγμα δέχθηκε η εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, με την ειλικρινή παραδοχή από μέρους του αγγλο-ολλανδικού πετρελαϊκού γίγαντα, της Shell, ότι αποσύρεται από την περιοχή λόγω των κινδύνων που απορρέουν από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. «Σημειώθηκε μετατόπιση στην προθυμία μας να αναλάβουμε πιστωτικούς κινδύνους στην Ευρώπη. Η κρίση επηρέασε την προθυμία μας για πιστώσεις», είπε ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Shell, Σάιμον Χένρι, στους Times του Λονδίνου.

Ο κ. Χένρι επισήμανε ότι η εταιρεία θα διατηρήσει ορισμένα κεφάλαια στην Ευρώπη, ώστε να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, διατηρώντας ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού της σε ρευστό, εκτός Ευρωζώνης. Η Shell, σύμφωνα με τον κ. Χένρι, προτιμά να κρατά τα 15 δισ. δολ. που διαθέτει σε ρευστό, σε αμερικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή επενδεδυμένα σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η εταιρεία μελετά επίσης με μεγάλη προσοχή την ισχύ της ευρωπαϊκής αλυσίδας προσφοράς της. «Οι τράπεζες, που σήμερα χρηματοδοτούν τους προμηθευτές μας, θα είναι ικανές να συνεχίσουν να το κάνουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Χένρι.

Η φυγή πολυεθνικών εταιρειών και ο περιορισμός της έκθεσής τους στην Ευρώπη πραγματοποιείται σε μια στιγμή, κατά την οποία η φήμη των ευρωπαϊκών τραπεζών βάλλεται πανταχόθεν, με τη βρετανική Standard Chartered να αντιμετωπίζει ποινική έρευνα στις ΗΠΑ για σχεδιασμό μυστικών συναλλαγών με την ιρανική κυβέρνηση, αξίας 250 δισ. δολ. Οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι η Standard Chartered εξασφάλισε «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» για ορισμένες από τις συναλλαγές αυτές. «Οι πράξεις της Standard Chartered κατέστησαν ευάλωτο το αμερικανικό οικονομικό σύστημα σε τρομοκράτες, μεγαλεμπόρους ναρκωτικών και διεφθαρμένα καθεστώτα, ενώ στέρησε από τις διωκτικές αρχές κρίσιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Η Αρχή Οικονομικών Συναλλαγών της πολιτείας ισχυρίζεται ότι η βρετανική τράπεζα μεταβίβασε τουλάχιστον 250 δισ. δολ. για λογαριασμό Ιρανών πελατών της. Αργότερα, η StanChar απέκρυψε στοιχεία των συναλλαγών αυτών, πλαστογραφώντας παραγγελίες και σβήνοντας επιβαρυντικά στοιχεία.

Το 2006, ανώτατο στέλεχος της τράπεζας στις ΗΠΑ είχε εκφράσει ενστάσεις για τις συναλλαγές αυτές, λέγοντας ότι ήταν ικανές να «προκαλέσουν σοβαρή η ακόμη και καταστροφική ζημία στη φήμη της Standard Chartered». Η απάντηση που έλαβε, όμως, από τα κεντρικά στο Λονδίνο ήταν η παρακάτω: «Εσείς οι αναθεματισμένοι Αμερικανοί! Ποιοι είστε να λέτε σε εμάς και στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν μπορούμε να έχουμε συναλλαγές με τους Ιρανούς;». Τελικώς, επήλθε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, το σκάνδαλο Libor συνεχίζει να διογκώνεται, με την ολλανδική κεντρική τράπεζα να επιβεβαιώνει ότι εξετάζει εάν ολλανδικές τράπεζες συμμετείχαν στη χειραγώγηση των επιτοκίων Libor και Euribor, που λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για εκατοντάδες τρισεκατομμύρια συναλλαγές παγκοσμίως.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Financial Times είχε αποκαλύψει ότι χρηματιστής στο επίκεντρο του σκανδάλου χειραγώγησης επιτοκίων είχε επαφές με συνάδελφό του της ολλανδικής τράπεζας Rabobank, με τον οποίο συμφώνησαν σε κοινή γραμμή για το επιτόκιο Euribor. Την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας Deutsche βρέθηκε μπλεγμένος στο σκάνδαλο Libor, αφού παραδέχθηκε ότι «περιορισμένος αριθμός εργαζομένων» προέβη σε χειραγώγηση επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή