Οξυνση του πολιτικού κλίματος

Οξυνση του πολιτικού κλίματος

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη πολιτικού αναβρασμού βρίσκονται, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η Ιταλία και η Γαλλία, καθώς η πρώτη φλερτάρει με την ιδέα πρόωρων εκλογών και η δεύτερη αμφιβάλλει για την επιλογή της να αναδείξει πρόεδρο τον Φρανσουά Ολάντ.

Στην Ιταλία, είναι καταφανής η αλλαγή στάσης του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, ο οποίος, στην προσπάθειά του να σώσει τη χώρα από την κρίση, υιοθετεί σκληρή γλώσσα κατά της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μόντι επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στην καγκελάριο Μέρκελ προκειμένου να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας προστασίας έναντι του κόστους δανεισμού που απειλεί να ακρωτηριάσει τη Μαδρίτη και τη Ρώμη, και το οποίο, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα οδηγήσει εν τέλει στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού νομίσματος. Είναι αναγκαία, υπογραμμίζει, μια σαφής δέσμευση για τη σωτηρία του ευρώ προτού έλθει το τέλος…

Οι φραστικές του επιθέσεις αντανακλούν τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται ο Ιταλός πρωθυπουργός, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει από το 70% στο 35%. Ωστόσο, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ελσίνκι, ο Μόντι τράβηξε από το μανίκι το πιο επίφοβο χαρτί, αυτό της πιθανής επιστροφής του Μπερλουσκόνι στην εξουσία, διαβλέποντας την έλευση «μιας μη ευρωπαϊκής και μη πειθαρχημένης δημοσιονομικά κυβέρνησης». Εκείνο που η Ιταλία επιθυμεί από τη Γερμανία, είπε στο περιοδικό Der Spiegel, δεν είναι χρήμα αλλά ηθική υποστήριξη. Σημείωσε, δε, ότι η Ρώμη δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το Βερολίνο και ότι η Γερμανία είναι η χώρα που ωφελείται περισσότερο από το ευρώ.

Η εμφάνιση του Μόντι ως αδιαμφισβήτητου εκπροσώπου του ευρωπαϊκού Νότου αντανακλά την οργή της ιταλικής κοινής γνώμης. Η Γερμανία γίνεται στόχος όλο και πιο εχθρικών άρθρων – αν πάρουμε το παράδειγμα της εφημερίδας II Giornale του Μπερλουσκόνι, που αποκάλεσε τη διακυβέρνηση Μέρκελ «Τέταρτο Ράιχ». Αυτή η οργή οδηγεί τους πολιτικούς να φλερτάρουν με την ιδέα μιας πρόωρης εκλογής το φθινόπωρο, αντί για την άνοιξη. Με τις εκλογές να απέχουν οκτώ μήνες μακριά, το πολύ, και με τον Μόντι να επιμένει ότι δεν θα κατέβει υποψήφιος, η πολιτική αβεβαιότητα έχει προστεθεί στις πιέσεις των αγορών. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο κ. Μόντι προώθησε εσπευσμένα τη λιτότητα, γνωρίζοντας ότι η Ιταλία θα εμπλακεί σύντομα σε μια προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας οι μεταρρυθμίσεις θα είναι δύσκολες.

Στη Γαλλία, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ συμπλήρωσε αυτή την εβδομάδα 100 ημέρες στην εξουσία, έχοντας αντιληφθεί πια ότι ο μήνας του μέλιτος με τους εκλογείς τελείωσε και ότι οι πονοκέφαλοι που τον ταλανίζουν δεν μπορούν να εξαφανιστούν εν μια νυκτί. Το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, 7,8%, και τα διογκούμενα οικονομικά προβλήματα ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από τη διακυβέρνηση Ολάντ, ο οποίος σύμφωνα με σχόλιο της εφημερίδας Le Monde «δεν έχει καταφέρει ακόμη να επισφραγίσει την ηγεσία του».

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε προ ημερών η εφημερίδα Le Figaro ήλθε να επιβεβαιώσει ότι ο ενθουσιασμός του εκλογικού σώματος, τρεισήμισι μήνες μετά την εκλογική νίκη, έχει σβήσει. Οι περισσότεροι Γάλλοι, το 54%, δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τις έως τώρα επιδόσεις του προέδρου, ενώ το 51% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Σε γενικές γραμμές, οι σχολιαστές θεωρούν ότι η επιβολή του νόμου και της τάξης είναι το τρωτό σημείο της πολιτικής Ολάντ, ωστόσο οι δεξιοί αντίπαλοί του εξαπολύουν τις πλέον σφοδρές επιθέσεις τους κατά της εξωτερικής πολιτικής. Κατηγορώντας τον για παθητική στάση έναντι της συριακής κρίσης, το αντιπολιτευόμενο UMP, αποκάλεσε την πολιτική Ολάντ «απελπιστική» και ανίκανη να οδηγήσει σε τολμηρές αποφάσεις, όπως εκείνη του Νικολά Σαρκοζί για τη δυτική παρέμβαση στη Λιβύη… Σύμφωνα με τη Liberation, οι Γάλλοι ψηφοφόροι αμφισβητούν σοβαρά την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα της χώρας. «Οι Γάλλοι ακόμη πασχίζουν να καταλάβουν σε ποιον τομέα ακριβώς ο κ. Ολάντ και το επιτελείο του ασκούν την εξουσία»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή