Οι δοκιμασίες της Μέρκελ στη Γερμανία

Οι δοκιμασίες της Μέρκελ στη Γερμανία

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ξενοδοχείο Marlet η Αγκελα Μέρκελ είχε την ευκαιρία να ηρεμήσει για δύο εβδομάδες στη θέα των βουνοκορφών του νότιου Τιρόλου, να κάνει καθημερινές πεζοπορίες στη μαγευτική περιοχή, να παίξει μπιλιάρδο και να χαλαρώσει στη σάουνα της μικρής αυτής οικογενειακής μονάδας. Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως, το ειδύλλιό της με τη βουκολική ζωή πήρε τέλος και τα προβλήματα στο Βερολίνο την περίμεναν στοιβαγμένα στο γραφείο της καγκελαρίας. Η κρίση του ευρώ δεν ήταν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφαν Ζάιμπερτ, μεταξύ αυτών που τέθηκαν στο ράφι για 15 ημέρες, αφού το μείζον αυτό ζήτημα την απασχόλησε και στη διάρκεια των διακοπών της. Η κρίσιμη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για τον ESM αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου και πολλοί στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν κάθε λόγο να τρώνε τα νύχια τους από την αγωνία.

Στο μεταξύ, η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού δοκιμάζεται σοβαρά πότε με αφορμή το ευρώ και πότε με αντικείμενο άλλα κοινωνικά θέματα. Η ανακοίνωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού από την υπουργό απασχόλησης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, η υπό όρους θέσπιση κατώτατου μισθού και η συζήτηση για ίση φορολογική μεταχείριση των γκέι ζευγαριών προκάλεσαν νέες τριβές ανάμεσα στο κόμμα της Μέρκελ και στους κυβερνητικούς του εταίρους, τους Ελεύθερους Δημοκράτες, το FDP. Με το FDP σημειώνονται άλλωστε διαφωνίες και ως προς τον χειρισμό της κρίσης του ευρώ, αφού ο ηγέτης του και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επανειλημμένως καταφεύγει στον ευρωσκεπτικιστικό λαϊκισμό για να διασώσει το κόμμα του, το οποίο χαροπαλεύει με το εκλογικό όριο του 5% σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τείνουν να εξελιχθούν σε βαρίδι για την καγκελάριο, η οποία βλέπει τη δημοτικότητά της να παρουσιάζει αντιστρόφως ανάλογη πορεία προς αυτήν των κυβερνητικών της εταίρων. Οι διαφωνίες με το FDP δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Ηδη από την άνοιξη του 2010, λίγους μήνες μετά τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο γ.γ. των Χριστιανοδημοκρατών, Χέρμαν Γκρέχε, είχε προειδοποιήσει ότι «υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων πως αυτή η φαγωμάρα των τελευταίων εβδομάδων δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ολες οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας προεξοφλούν ότι η Μέρκελ θα ανανεώσει τη θητεία της για τρίτη φορά, ξεπερνώντας ακόμη και τον ιστορικό σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Χέλμουτ Σμιτ σε ανθεκτικότητα. «Χάιντι Κλουμ της γερμανικής πολιτικής» την αποκαλεί χαρακτηριστικά το περιοδικό Cicero, παρομοιάζοντάς τη με το γνωστό μοντέλο, που συμπληρώνει του χρόνου τα 40 αλλά βρίσκεται ακόμη στις γερμανικές πασαρέλες. Τα περισσότερα ΜΜΕ στη Γερμανία θεωρούν, εξάλλου, δεδομένο ότι μετά τις επόμενες εκλογές, είτε αυτές γίνουν κανονικά το φθινόπωρο του 2013 είτε νωρίτερα, η Μέρκελ θα ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού σχήματος με τη σύμπραξη των σοσιαλδημοκρατών, του SPD, θα επαναλάβει δηλαδή το εγχείρημα του «μεγάλου συνασπισμού» του 2005.

Στις τάξεις του SPD επικρατεί σύγχυση για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος, καθώς τρεις άνδρες διαγκωνίζονται για τη θέση: ο πρώην ΥΠΕΞ και αντικαγκελάριος της Μέρκελ (2005-2009), Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της, Πέερ Στάινμπρουκ (2005-2009), και ο σημερινός ηγέτης του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του δικτύου RTL, πάντως, αποδεικνύεται ότι και οι τρεις θα έχαναν από την Αγκελα Μέρκελ. Ο Σταϊνμάγιερ με 28 έναντι 49% για την καγκελάριο, ο Στάινμπρουκ με 27-51% και ο Γκάμπριελ με 16-60%. Ο Σταϊνμάγιερ είναι ο δημοφιλέστερος και στους κόλπους του κόμματος, αλλά σύμφωνα με την Bild είναι ασαφές αν επιθυμεί να διεκδικήσει την καγκελαρία. Οπως αναφέρει το ταμπλόιντ, ο πρώην ΥΠΕΞ δεν έχει συζητήσει το θέμα ούτε με τη γυναίκα του. Αντίθετα, το πρόσωπο του Στάινμπρουκ συγκεντρώνει αρκετές εσωκομματικές αντιπάθειες, παρόλο που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να είναι υποψήφιος. Υπέρ της υποψηφιότητάς του είχε εκδηλωθεί και ο Χέλμουτ Σμιτ. Τέλος, ο Γκάμπριελ παραμένει το μεγάλο μυστήριο, αφού δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ παραμένει προς το παρόν ο πλέον αδύναμος υποψήφιος.

Δεν συντρέχει λόγος αναβολής της απόφασης

Η κωλυσιεργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας με έδρα την Καρλσρούη που ζήτησε σχεδόν τρεις μήνες διορία για να αποφασίσει αν η συμμετοχή της χώρας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τον ESM, είναι συνταγματική ή όχι, ενόχλησε τους Ευρωπαίους ηγέτες, αφού «πάγωσε» τη λειτουργία του νεοπαγούς ευρωπαϊκού θεσμού.

Ωστόσο, η ίδρυση του σώματος το 1949 είχε στόχο να αποτρέψει αντιδημοκρατικές υπερβάσεις από τον καγκελάριο ή το Κοινοβούλιο, σαν εκείνες που οδήγησαν τον Αδόλφο Χίτλερ στην εξουσία μετά ελεύθερες εκλογές.

Αυτήν την εβδομάδα, η ετυμηγορία του σώματος παραλίγο να λάβει περαιτέρω παράταση, καθώς η Europolis, μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών υπό τον Γερμανό ακαδημαϊκό Μάρκους Κέρμπερ, ζήτησε να μη ληφθεί απόφαση προτού αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μια παρόμοια προσφυγή, που έχει κατατεθεί από Ιρλανδό βουλευτή. Εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου

έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι δεν συντρέχει λόγος αναβολής της απόφασης.

Ο Κέρμπερ έχει προτείνει την παράλληλη κυκλοφορία δύο ευρώ στην Ευρωζώνη, το σημερινό και ένα ισχυρό νόμισμα του Βορρά.

Υπάρχουν και ορισμένοι αισιόδοξοι αναλυτές, που πιστεύουν ότι ο χρόνος που διέθεσε το Δικαστήριο στη Μέρκελ θα επιτρέψει στην καγκελάριο να δει το φως το αληθινό και να στηρίξει την εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή