ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΗ ΗΓΕΤΗ

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

ΣΕΟΥΛ. Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούν η Ν. Κορέα και οι ΗΠΑ από χθες, αφότου ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε ότι ο στρατός του θα μετατρέψει σε νεκροταφείο εισβολέων τη θάλασσα σε περίπτωση που η χώρα του δεχθεί επίθεση. Οι στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες μετέχουν περίπου 56.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας και 30.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου και έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε συνδυασμένα να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης. Στο μεταξύ, η κόρη του Νοτιοκορεάτη δικτάτορα Παρκ θα είναι υποψήφια των συντηρητικών για τις προεδρικές εκλογές και σε περίπτωση νίκης στις 19 Δεκεμβρίου ως υποψήφια του Κόμματος Νέων Συνόρων θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Κάποιοι επέστρεψαν στο ορυχείο

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Το 27% των εργαζομένων στο μεταλλείο λευκόχρυσου της εταιρείας Lonmin στο Μαρικάνα, όπου την περασμένη εβδομάδα σαράντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες ταραχές, επέστρεψε χθες στις θέσεις εργασίας τους. «Η προσέλευση άρχισε σχετικά αργά και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν όντως επιστρέφουν οι απεργοί», σχολίασε χθες το απόγευμα εκπρόσωπος της Lonmin. Περίπου τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην εταιρεία, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό λευκόχρυσου παγκοσμίως, ήταν αντιμέτωποι με το τελεσίγραφο της διεύθυνσης να επιστρέψουν στις δουλειές τους ή να απολυθούν. Εκατοντάδες αστυνομικοί παρέμεναν και χθες στην ευρύτερη περιοχή του ορυχείου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Ο Πάπας θα επισκεφθεί τη Συρία

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Αψηφώντας το κύμα βίας που πλήττει τον Λίβανο ως υποπροϊόν του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική Συρία, ο Πάπας Βενέδικτος θα πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Χώρα των Κέδρων, τον ερχόμενο μήνα. Αυτό γνωστοποίησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, παρά την αλυσίδα απαγωγών και άλλων περιστατικών βίας που προκαλούν συνειρμούς με τη χαοτική περίοδο του λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου. ΗΠΑ, Τουρκία, Σ. Αραβία και Κατάρ έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για τους υπηκόους τους, οι οποίοι κινδυνεύουν να αποτελέσουν στόχους επιθέσεων λόγω της υποστήριξης που παρέχουν οι χώρες τους στη συριακή αντιπολίτευση.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ

Πήρε εξιτήριο ο Φίλιππος

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ευδιάθετος, σε καλή φυσική κατάσταση εγκατέλειψε χθες το δημόσιο νοσοκομείο του Αμπερντίν, όπου νοσηλευόταν επί πέντε ημέρες, ο 91χρονος σύζυγος της Βασίλισσας Ελισσάβετ. Ο πρίγκιπας Φίλιππος υπέφερε από υποτροπή λοίμωξης της ουροδόχου κύστης, η οποία εκδηλώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, στερώντας του τη δυνατότητα να παραστεί στην εντυπωσιακή κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια βασιλείας της συζύγου του. Στο ενδιάμεσο, παρέστη σε εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ενώ αναμένεται να συνοδεύσει τη βασίλισσα κατά την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, στις 29 Αυγούστου.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΙΝΟΪΑΠΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ρίχνει τους τόνους το Τόκιο

ΤΟΚΙΟ. Σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στην ένταση που προκλήθηκε στις σινοϊαπωνικές σχέσεις με αφορμή τα ασιατικά «Ιμια», τις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες που βρίσκονται 200 χλμ. βορειοανατολικά της Ταϊβάν, το Τόκιο διαβεβαίωσε χθες πως «η σχέση με την Κίνα είναι μία από τις σημαντικότερες για την Ιαπωνία». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα. Προχθές, Ιάπωνες εθνικιστές αποβιβάστηκαν σε μία από τις βραχονησίδες Σενκάκου (Ντιαογιού για τους Κινέζους) προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου και της Ταϊβάν, που διεκδικούν την κυριαρχία των υπό ιαπωνική διοίκηση ακατοίκητων αυτών νησιών.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ

Είκοσι νεκροί σε φυλακή

ΚΑΡΑΚΑΣ. Πάνω από 20 άτομα σκοτώθηκαν στην τελευταία έκρηξη βίας στις φυλακές της Βενεζουέλας, που παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα υπερπληθυσμού, όταν δύο ένοπλες συμμορίες συγκρούστηκαν για να πάρουν τον έλεγχο σωφρονιστικού καταστήματος κοντά στο Καράκας. Η αρμόδια υπουργός, Ιρις Βαρέλα, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη φυλακή Γιάρε Ι ξέσπασαν λόγω της προσπάθειας κρατουμένων να διατηρήσουν τον έλεγχο διά της βίας. Τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η εξέγερση ξεκίνησε την ώρα του επισκεπτηρίου, όταν πολλές εκατοντάδες συγγενείς βρίσκονταν στη φυλακή για να δουν τους δικούς τους ανθρώπους, που εκτίουν τις ποινές τους. Η κ. Βαρέλα εξήγησε ότι δύο αντίπαλες ομάδες με βαρύ οπλισμό συγκρούστηκαν για τον έλεγχο των φυλακών.

Η ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

«Ηττα του κράτους»

ΡΩΜΗ. Ο ιταλικός πολιτικός κόσμος αποκάλεσε «ήττα του κράτους» τον θάνατο του εργάτη Αντζελο ντι Κάρλο, 54 ετών, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε προ δεκαημέρου μπροστά από τη Βουλή της Ρώμης. «Πιστεύω ότι η κοινωνία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπο ώστε η εργασία να γίνει πραγματικότητα για όλους», δήλωσε η Ελσα Φορνέρο, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Μόντι. Ο Αντζελο ντι Κάρλο, ο οποίος είχε χάσει πρόσφατα τη δουλειά του, υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ νοσηλευόταν φέροντας εγκαύματα στο 85% του σώματός του. «Είναι ήττα του κράτους και των θεσμών του. Οι αυτοκτονίες επιχειρηματιών και εργατών έφθασαν σε υψηλότατο σημείο, είναι απαράδεκτο», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντόνιο ντι Πιέτρο, επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης Ιταλίας των Αξιών. «Η ιθύνουσα τάξη οφείλει να βρει απαντήσεις», τόνισε ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Μπερσάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή