Ο Κασπάροφ απειλείται με φυλάκιση πέντε ετών

Ο Κασπάροφ απειλείται με φυλάκιση πέντε ετών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Με πέντε χρόνια σε στρατόπεδο εργασίας κινδυνεύει ο Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή στη Μόσχα επειδή φέρεται να δάγκωσε αστυνομικό στη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του ροκ-πανκ συγκροτήματος Pussy Riot… Κλιμακώνονται, στο μεταξύ, οι αντιδράσεις για την καταδίκη των τριών μελών του συγκροτήματος, σε τέτοιο βαθμό που ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ υποχρεώθηκε, χθες, από το Ελσίνκι να επισημάνει ότι θα ήταν καλό να αποφευχθούν «οι υστερίες». Παρά τη διεθνή κατακραυγή, οι ρωσικές αρχές αναζητούν τώρα και άλλα μέλη του συγκροτήματος στο πλαίσιο «αναγκαίων ερευνών», όπως τις αποκάλεσαν, χωρίς να διευκρινίσουν εάν επίκεινται νέες συλλήψεις.

Ο Γκάρι Κασπάροφ, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και ενεργό σήμερα στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι ανακρίθηκε από τις αρχές, κατηγορούμενος ότι επιτέθηκε σε αστυνομικό. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, απειλείται με φυλάκιση έως πέντε ετών σε στρατόπεδο εργασίας. Ο ίδιος κατήγγειλε με οργή ότι η κατηγορία δεν ευσταθεί. «Στα πολυάριθμα βίντεο που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ μπορεί να δει κανείς ότι οι αστυνομικοί με συνέλαβαν τη στιγμή που μιλούσα σε δημοσιογράφους και πως στη συνέχεια με χτύπησαν», δήλωσε ο κ. Κασπάροφ, τονίζοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για παράνομη σύλληψη και κατάχρηση εξουσίας. «Τα βίντεο και οι φωτογραφίες διαψεύδουν την αστυνομία», διαμαρτυρήθηκε. Πρόσθετη ένταση προκάλεσε η ανακοίνωση της αστυνομίας ότι αναζητούνται κι άλλα μέλη των Pussy Riot, συγκρότημα που έγινε γνωστό για τη σκληρή κριτική του κατά της πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Πηγή της αστυνομίας ανέφερε ότι οι έρευνες έχουν σχέση με τη συναυλία-διαδήλωση που έδωσε το συγκρότημα μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκαν την Παρασκευή, σε διετή φυλάκιση, τρεις γυναίκες. Οι Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, Μαρία Αλιόκινα, 24 και Εκατερίνα Σαμούσεβιτς, 30 ετών, κρίθηκαν ένοχες για χουλιγκανισμό ωθούμενο από θρησκευτικό μίσος, ενώ είχαν προφυλακιστεί από τον Μάρτιο. «Οι αναγκαίες έρευνες διεξάγονται», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μόσχας, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, πάντως, κανένα μέλος του συγκροτήματος δεν πρέπει να ανησυχεί. Ακόμη και οι τρεις φυλακισμένες «έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση», είπε ο υπουργός, συστήνοντας ψυχραιμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή