Νέες αιματηρές εχθροπραξίες χθες στη Συρία

Νέες αιματηρές εχθροπραξίες χθες στη Συρία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Την ώρα που οι τελευταίοι εναπομείναντες παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών αποχωρούσαν από τη Συρία, οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστική επιδρομή στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες προάστιο της Αλ Μουανταμίγια στη Δαμασκό. Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στην περιοχή, οι αντάρτες απέκρουσαν την πρώτη επίθεση, πλην όμως, μέχρι το μεσημέρι εκατοντάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης είχαν περικυκλώσει την Αλ Μουανταμίγια. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι επτά, τουλάχιστον, άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από είκοσι τραυματίστηκαν από πυρά που εξαπέλυσαν άρματα μάχης. Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από εκατόν είκοσι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια σαρανταοκτάωρης εκκαθαριστικής επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων στην Αλ Μουανταμίγια στις αρχές του περασμένου μήνα. Οι αντάρτες ανέκτησαν σταδιακά τον έλεγχο της Αλ Μουανταμίγια, όπως και άλλων προαστίων της συριακής πρωτεύουσας, καθώς οι μονάδες του τακτικού στρατού μετακινήθηκαν προς το Χαλέπι και άλλες περιοχές.

Κατά τα άλλα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε εχθροπραξίες στην Ντεράα, όπου έξι άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών. Ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι, επίσης, υποστήριζε χθες ότι δεκατέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν όταν δύο κτίρια που είχαν προηγουμένως δεχθεί τα πυρά μαχητικού αεροσκάφους κατέρρευσαν.

Στο μεταξύ και ενώ ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ πραγματοποίησε χθες δημόσια εμφάνιση σε τέμενος της Δαμασκού, ο νέος διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της διένεξης, Λαχντάρ Μπραχίμι υποστήριξε ότι η αλλαγή στη χώρα είναι αναπόφευκτη. «Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε έναν εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», δήλωσε ο κ. Μπραχίμι στη γαλλική τηλεόραση. «Εγώ, ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε τον εμφύλιο που ήδη μαίνεται», πρόσθεσε ο Αλγερινός διαμεσολαβητής. Ο 78χρονος κ. Μπραχίμι υποστήριξε ακόμα ότι «οι προσδοκίες του συριακού λαού πρέπει να ικανοποιηθούν», αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν κάτι τέτοιο καθιστά επιτακτική την απομάκρυνση του κ. Ασαντ από την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή