Το πάχος βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο

Το πάχος βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενός κακού μύρια έπονται. Αυτό ακριβώς μοιάζει να ισχύει και για την παχυσαρκία, η οποία δεν καταστρέφει μόνο την εξωτερική εμφάνιση, δεν επιβαρύνει απλά την καρδιαγγειακή υγεία, δεν περιορίζει το προσδόκιμο ζωής, αλλά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, επιταχύνει την απώλεια των γνωσιακών μας ικανοτήτων.

Οι ερευνητές, επί του παρόντος, δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο τα περιττά κιλά επιδρούν αρνητικά στη μνήμη, στην παρατηρητικότητα και στη διανοητική διαύγεια. Πιστεύουν, όμως, ότι κάποιες μεταβολικές αλλαγές, όπως παραδείγματος χάριν το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

Η αλήθεια είναι ότι και παλαιότερα το υπερβολικό σωματικό βάρος είχε θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση γεροντικής άνοιας. Ομως η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology κάνει σαφέστερη την εικόνα. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν έξι χιλιάδες Βρετανούς ηλικίας από 35 έως 55 ετών επί μία δεκαετία. Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, παρατηρητικότητας και άλλες δοκιμασίες, με στόχο τη μέτρηση των γνωσιακών τους ικανοτήτων.

Οπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που ήταν παχύσαρκοι, με αποτέλεσμα διάφοροι δείκτες (χοληστερίνη, σάκχαρο κ.ο.κ.) να μη βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, εμφάνισαν έκπτωση των διανοητικών τους ικανοτήτων μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτούς που ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατηρήσαν το σωματικό τους βάρος στα επιθυμητά επίπεδα. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι παρατηρήσεις δεν αφορούν την εμφάνιση της λεγόμενης γεροντικής άνοιας. Βέβαια, και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι η έκπτωση των διανοητικών λειτουργιών που είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης και η λεγόμενη γεροντική άνοια έχουν ασαφή όρια. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές δεν αποκλείουν τα συμπεράσματα της μελέτης να επηρεάστηκαν και από ιδιαιτερότητες της ομάδας που μελετήθηκε και πιθανώς να μην επαληθευθούν όταν η μελέτη επαναληφθεί σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, οι Βρετανοί επιστήμονες προσθέτουν ότι θα πρέπει να μελετηθεί η επίδραση γενετικών παραγόντων και να ληφθούν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως παραδείγματος χάριν πόσος ήταν ο χρόνος που κάποιος ήταν παχύσαρκος, επί πόσο διάστημα ήταν αυξημένοι οι μεταβολικοί δείκτες και διάφορα άλλα τέτοια στοιχεία.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση για την Ερευνα Κατά του Αλτσχάιμερ (Alzheimer Research Uk) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η παχυσαρκία -ακόμα και στα παιδιά- λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις. Το βασικό δίδαγμα και αυτής της έρευνας είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να ακολουθεί υγιεινή ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή