Ο Μπασέσκου ξανά στην προεδρία

Ο Μπασέσκου ξανά στην προεδρία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας αποκατέστησε χθες τον κεντροδεξιό Τραϊάν Μπασέσκου στον προεδρικό θώκο, ακυρώνοντας το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου με το οποίο είχε προσωρινά καθαιρεθεί από το ανώτατο αξίωμα της βαλκανικής χώρας. Στο σκεπτικό της απόφασης, η οποία αν και αναμενόμενη δεν παύει να αποτελεί πλήγμα για την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα, υπογραμμίζεται ότι δεν επιτεύχθηκε το κατώτερο επίπεδο συμμετοχής (50%) που απαιτείται από το Σύνταγμα για την επικύρωση ενός δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Ογκουστίν Ζεγκρεάν, το δημοψήφισμα ακυρώθηκε με έξι ψήφους υπέρ έναντι τριών, δηλαδή με την πλειοψηφία που προβλέπεται από τον νόμο για τέτοιου είδους υποθέσεις. Ερωτηθείς δε από εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης αν η απόφαση συνεπάγεται την άμεση αποκατάσταση του κ. Μπασέσκου στην προεδρία, ο κ. Ζεγκρεάν απάντησε καταφατικά. Στο δημοψήφισμα του περασμένου μήνα το 88% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της αποκαθήλωσης του κ. Μπασέσκου, πλην όμως, το ποσοστό συμμετοχής μόλις και μετά βίας ξεπέρασε το 46%.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο κ. Πόντα υπογράμμισε ότι προέχει η σταθερότητα της χώρας. «Η δικαστική απόφαση θα γίνει σεβαστή», δήλωσε σχετικά. Πάντως, ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Πόντα και αρχηγός του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Κριν Αντονέσκου, άφησε αιχμές εναντίον της δικαστικής εξουσίας και κατέστησε σαφές πως δεν θα υπάρξει «ειρήνη» με την πλευρά Μπασέσκου τουλάχιστον μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Σεβόμαστε την απόφαση και ο κ. Μπασέσκου θα επιστρέψει στην προεδρία», υποστήριξε αρχικά ο κ. Αντονέσκου. «Θα είναι, ωστόσο, ένας πρόεδρος χωρίς νομιμοποίηση και αυτό, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο αγνόησε επιδεικτικά την ψήφο δύο εκατομμυρίων πολιτών», συμπλήρωσε.

Το παρατεταμένο κλίμα πολιτικής έντασης, πάντως, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που προβλέπεται από τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ρουμανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Η πολιτική επιβίωση του κ. Μπασέσκου συνεπάγεται ότι η πολιτική αναταραχή όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα κλιμακωθεί μέχρι τα τέλη του έτους», σχολίασε η αναλύτρια του Ιδρύματος Eurasia, Οτίλια Σίμκοβα. Ο κ. Πόντα έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τον κ. Μπασέσκου ότι δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή της κυβερνητικής του πολιτικής, ενώ τον θεωρεί υπεύθυνο για το «κυνήγι μαγισσών» που έχει κηρύξει σε βάρος πολιτικών προσώπων της Κεντροαριστεράς. Ο 39χρονος κ. Πόντα δεν κρύβει, άλλωστε, πως θεωρεί τον πρώην κυβερνήτη εμπορικού πλοίου κ. Μπασέσκου, ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής μετά τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε το 2010, ότι κρύβεται πίσω από την καταδίκη για διαφθορά του πρώην πρωθυπουργού και μέντορά του, Αντριάν Ναστάσε. Σημειώνεται ότι βάσει Συντάγματος ο πρόεδρος της Ρουμανίας διορίζει τον πρωθυπουργό της χώρας, καθώς και τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, ενώ έχει το δικαίωμα του βέτο σε ζητήματα διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή