Ρουκέτες έπληξαν το αεροσκάφος του Ντέμπσεϊ

Ρουκέτες έπληξαν το αεροσκάφος του Ντέμπσεϊ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Δύο ρουκέτες εκτόξευσαν αντάρτες κατά της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, εκείνης του Μπαγκράμ, προκαλώντας ζημιές σε αεροσκάφος το οποίο χρησιμοποιείται από τον Αμερικανό αρχηγό γενικού επιτελείου Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δεν βρισκόταν στο αεροσκάφος εκείνη την ώρα.

Ο Αμερικανός ΑΓΕΕΘΑ προσγειώθηκε στη βάση Μπαγκράμ τη Δευτέρα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-17, το οποίο στάθμευσε στη βάση, βόρεια της Καμπούλ. Εκεί, χθες το πρωί, δύο ρουκέτες έπληξαν το αεροσκάφος, τραυματίζοντας ελαφρά δύο άνδρες του προσωπικού εδάφους. «Ο στρατηγός δεν βρισκόταν κοντά στο αεροσκάφος. Εκτιμούμε ότι επρόκειτο για τυχερή βολή», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ συνταγματάρχης Τόμας Κόλινς. Το αεροσκάφος εχρησιμοποιείτο προσωρινά από τον Ντέμπσεϊ και το επιτελείο του, ενώ τα θραύσματα από τις ρουκέτες προκάλεσαν μικρές ζημιές σε δύο σταθμευμένα ελικόπτερα.

Ο Ντέμπσεϊ, που μετέβη στο Αφγανιστάν για συνομιλίες με διοικητές του ΝΑΤΟ και του αφγανικού στρατού γύρω από τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων Αφγανών στρατιωτών κατά ανδρών του ΝΑΤΟ, αναπαυόταν στο δωμάτιό του την ώρα της επίθεσης με ρουκέτες. Ο στρατηγός εγκατέλειψε τη χώρα, όπως είχε προγραμματίσει, λίγες ώρες μετά την επίθεση. Η αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, με δυναμικό 30.000 ανδρών και γυναικών, δέχεται ενίοτε επιθέσεις ανταρτών από τους γύρω λόφους. Το 2007, η καλά φυλασσόμενη βάση είχε δεχθεί επίθεση, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι.

Πριν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, ο στρατηγός Ντέμπσεϊ είχε συνάντηση με τον Αφγανό ομόλογό του, στρατηγό Σερ Μοχάμαντ Καρίμι, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της ασφάλειας των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα. Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ έπεσαν θύματα 32 επιθέσεων φέτος από αντάρτες ντυμένους με αφγανικές στολές ή από, αυτομολήσαντες στους Ταλιμπάν, Αφγανούς στρατιώτες. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο 40 στρατιωτών του ΝΑΤΟ και τον τραυματισμό 69 άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή