Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE ΤΙΜΕS

Απώλεια ανάπτυξης

Το πρόσφατο σχόλιο για την Ελλάδα στο οποίο προέβη ο κ. Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, συνοψίζει την ολοένα και πιο έντονη συζήτηση στο Βερολίνο για την πιθανότητα απαγγίστρωσης της Ελλάδας. Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν διαχειρίσιμη, δήλωσε, αν και ο ίδιος θα προτιμούσε η πληγείσα από την κρίση χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση. Οι περισσότεροι θα προτιμούσαν κάτι τέτοιο, ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών και επιφανών προσωπικοτήτων του Βερολίνου δηλώνει ότι η Ευρωζώνη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει μία διαρροή. Ο κ. Ασμουσεν, όμως, προειδοποίησε ότι η αποκαλούμενη «Grexit» δεν θα γίνει με τόση τάξη, όπως ορισμένοι φαντάζονται. «Θα συνοδευτεί από απώλεια ανάπτυξης και υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και θα στοιχίσει ακριβά – στην Ελλάδα, την Ευρώπη ως σύνολο, ακόμη και στη Γερμανία». Θα ήταν καλό, υπογράμμισε, εάν ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, διάδοχος του EFSF, καταστεί λειτουργικός το συντομότερο δυνατόν.

ΤΗΕ WALL STREET JΟURΝΑL

Πονοκέφαλος η Ελλάδα

Η Αγκελα Μέρκελ καλείται να λάβει μία από τις σκληρότερες αποφάσεις της πολιτικής της σταδιοδρομίας. Αραγε, να επιλέξει ανάμεσα στην κατάρρευση της Ευρωζώνης ή τη διατήρηση της ενότητας του κυβερνητικού της συνασπισμού; Μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Μέρκελ είναι η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ογκώδη χρέη της. Κατά πάσα πιθανότητα, όμως, η οικονομική της επιβίωση θα απαιτήσει νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Εάν δεν το λάβει θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη δυναμιτίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών στα άλλα ευάλωτα λόγω χρεών κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Από την άλλη, οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ ανθίστανται στην ιδέα νέου δανεισμού προς την Αθήνα, απειλώντας να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. Βέβαια, η κυρία Μέρκελ δεν πρόκειται να αποφασίσει άμεσα τι προτίθεται να κάνει, αναμένοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη δημιουργία Μόνιμου Ταμείου Αλληλοβοήθειας αλλά και την έκθεση της τρόικας για την κατάσταση στην Ελλάδα.

ΤΗΕ IRISH ΤΙΜΕS

Τραπεζική ένωση;

Μπορεί μια συμφωνία για το ιρλανδικό χρέος να αποτελεί πρωταρχικό στόχο αυτό το φθινόπωρο για το Δουβλίνο, πλην όμως, η κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοήσει τις πιθανές, μακροπρόθεσμες συνέπειες από τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας. Πριν συμβούν όλα αυτά, βέβαια, θα έχει προηγηθεί η περιβόητη τραπεζική ένωση και μια Αρχή για την επίβλεψή της. Το πιθανότερο σενάριο θέλει αυτή την Αρχή να συνδέεται άμεσα με την ΕΚΤ, η οποία, αν και έχει χορηγήσει δυσανάλογα μεγάλα ποσά στις ιρλανδκές τράπεζες, εντούτοις είθισται να υποκύπτει στις επιταγές των μεγαλύτερων κρατών της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, λοιπόν, οι μικρότερες χώρες της Ε.Ε. πρέπει να είναι επιφυλακτικές όσον αφορά την προοπτική της ισονομίας σ’ ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα που θα τελεί υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ. Παράλληλα, η τραπεζική ενοποίηση θα φέρει τη δημοσιονομική ένωση ένα βήμα πιο κοντά και την επιβολή ενός ενιαίου φόρου για τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα είναι ζημιογόνος για την Ιρλανδία. Υπάρχουν ακόμη πολλά να προστατευτούν σε τοπικό επίπεδο πριν παραχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη.

Ολλανδικό νήμα

Η νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία έδειξε πως το αποτέλεσμα εθνικών εκλογών είναι ικανό να αλλάξει την πολιτική ισορροπία στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν, υπό αυτό το πρίσμα, οι επερχόμενες ολλανδικές εκλογές, αποτέλεσμα και αυτές της οικονομικής κρίσης. Το πακέτο λιτότητας, που ψήφισε ο συνασπισμός του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Ρούτε και των Χριστιανοδημοκρατών, οδήγησε τον ακροδεξιό ηγέτη Χερτ Βίλντερς να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Αριστερά και Δεξιά εμφανίζονται σήμερα διχασμένες γύρω από την αντιμετώπιση της κρίσης, με το ακροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα να έχει οδηγήσει τη συζήτηση στα λαϊκίστικα θέματα που προτιμά. Παρά την όψιμη μετριοπάθεια των Σοσιαλιστών, που αναμένεται να αναδειχθούν πρώτο κόμμα, το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα καθορίσει μόνο τις εξελίξεις στη Χάγη, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού προμηνύει μακρόβια υπηρεσιακή κυβέρνηση και καθυστέρηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Οι δισταγμοί των Ολλανδών ψηφοφόρων απειλούν τώρα να πλήξουν την αποφασιστικότητα που απαιτεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή