ΚΟΣΜΟΣ

Η καρδιακή προσβολή επηρεάζει το έτερον ήμισυ

Χτύπημα για ολόκληρη την οικογένεια αποδεικνύεται η καρδιακή προσβολή. Μελέτη που πραγματοποίησαν Δανοί επιστήμονες υποδεικνύει ότι ένα χρόνο μετά τον θάνατο του ενός συζύγου εξαιτίας καρδιακής προσβολής, όποιος έμεινε πίσω εμφάνιζε κατάθλιψη και άγχος.

Ειδικότερα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα χρόνο μετά τον θάνατο του συντρόφου της ζωής τους από καρδιακή προσβολή, οι χήρες ή οι χήροι είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να καταφύγουν στους ψυχιάτρους, προκειμένου να προμηθευθούν αντικαταθλιπτικά χάπια.

Και τα δύο φύλα επηρεάζονταν αρνητικά, αλλά όπως διαπιστώθηκε περισσότερες ήταν οι γυναίκες που ένιωθαν την ανάγκη να πάρουν αντικαταθλιπτικά μετά τον θάνατο του συντρόφου τους. Ακόμα και όταν το έτερόν τους ήμισυ επιβίωσε της καρδιακής προσβολής, το υγιές μέλος του ζεύγους ζητούσε τη βοήθεια της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να νιώσει καλύτερα.

Χρήση αγχολυτικών

Η αύξηση της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών προσέγγιζε το 17% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν από το καρδιακό επεισόδιο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και αύξηση της χρήσης αγχολυτικών χαπιών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συγκεντρώνοντας στοιχεία από τα δανέζικα ληξιαρχεία οι ερευνητές μελέτησαν 15.506 χήρους και χήρες ατόμων που απεβίωσαν αιφνίδια από καρδιακή προσβολή κατά τη περίοδο 1997 έως 2008 και 44.566 συντρόφους ατόμων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή και επιβίωσαν αλλά και 49.518 συζύγους που είχαν χάσει τον άνθρωπό τους από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο θάνατος από καρδιακή προσβολή επηρεάζει την υγεία του συζύγου επειδή είναι αιφνίδιος.