Ντόμινο εξελίξεων στη Ν. Αφρική

Ντόμινο εξελίξεων στη Ν. Αφρική

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΙΚΑΝΑ. Αιτήματα για υψηλότερους μισθούς προβάλλουν τώρα οι εργάτες σε άλλα δύο, τουλάχιστον, ορυχεία της Νότιας Αφρικής, μετά το αιματοκύλισμα της 16ης Αυγούστου στις εγκαταστάσεις της Λονμίν, που προκαλεί μοιραία ντόμινο εξελίξεων στη χώρα, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο πρόεδρος Ζούμα επισκέφθηκε χθες το μεταλλείο της Μαρικάνα, όπου η απεργιακή κινητοποίηση με αίτημα την αύξηση των μισθών κατέληξε σε σφοδρή σύγκρουση των απεργών με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 εργάτες και να τραυματιστούν άλλοι 78. Η διεύρυνση των κινητοποιήσεων εντείνει τον φόβο για μια πολύ χειρότερη κοινωνική έκρηξη, σε περίπτωση που ξεσπάσουν διαδηλώσεις σε περισσότερα νοτιοαφρικανικά ορυχεία, τα οποία παράγουν το 75% του λευκόχρυσου παγκοσμίως. Η νοτιοαφρικανική ιστοσελίδα miningweb.com αποκαλεί μια τέτοια προοπτική «δυσοίωνη εξέλιξη», που θα μπορούσε να έχει «ολέθριες επιπτώσεις στη νοτιοαφρικανική οικονομία στο σύνολό της, καθώς οι πωλήσεις ορυκτών αντιστοιχούν σε πολύ υψηλό ποσοστό του εθνικού εισοδήματος».

Σκυθρωπός, ο πρόεδρος Ζούμα μίλησε ενώπιον 2.000 μεταλλωρύχων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει λόγος να σκοτώνεται κόσμος σε μια διαμάχη για το εργατικό ζήτημα. «Πήρα την απόφαση να συστήσω επιτροπή, ώστε να ερευνήσουμε την υπόθεση και να μάθουμε την αλήθεια», είπε.

Στο μεταξύ Αμερικανοί και Νοτιοαφρικανοί δικηγόροι υπέβαλαν αίτημα στις δικαστικές αρχές να επιτρέψουν σε χιλιάδες εργάτες ορυχείων, οι οποίοι υποφέρουν από νόσους των πνευμόνων, να μηνύσουν μεγάλες εταιρείες εξόρυξης χρυσού τις οποίες κατηγορούν για αμέλεια. Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι οι εταιρείες AngloGold Ashanti, Gold Fields και Harmony θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στην ιστορία της Νότιας Αφρικής, εάν το δικαστήριο δεχτεί το αίτημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, περίπου 320.000 έως 500.000 εργάτες ορυχείων εκδήλωσαν ασθένειες των πνευμόνων στη Νότια Αφρική τις τελευταίες δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή