Διυπουργική σύσκεψη στη Γαλλία για τους Ρομά

Διυπουργική σύσκεψη στη Γαλλία για τους Ρομά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Με αποφασιστικότητα και ανθρωπισμό» θα αντιμετωπίσει η γαλλική κυβέρνηση το ζήτημα των Ρομά στη χώρα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος υπογράμμισε ότι παραμένει θετικός στην «εξέλιξη» των διοικητικών μέτρων που εμποδίζουν την πρόσβαση Ρουμάνων και Βουλγάρων Ρομά στην αγορά εργασίας της Γαλλίας.

Ο κ. Ερό επρόκειτο να συναντηθεί χθες το βράδυ με εκπροσώπους της μη κυβερνητικής οργάνωσης Romeurope, προτού προεδρεύσει διυπουργικής σύσκεψης με θέμα τους Ρομά στη Γαλλία.

Εχοντας δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για την εκκένωση καταυλισμών Ρομά σε διάφορα σημεία της χώρας αυτό το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης θα είναι «αποφασιστικός, ανθρωπιστικός, σεβόμενος την ίδια ώρα τις δημοκρατικές μας αρχές, αλλά και τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις».

Σε περίπτωση παράνομης κατάληψης ιδιωτικών ή δημόσιων χώρων και παρά την άσκηση ένδικων μέσων, ο κ. Ερό κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκμεταλλευθούν το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη σύνταξη δικογραφίας «για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων», με στόχο «τη μεταστέγαση των ανθρώπων αυτών».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν πως στη Γαλλία ζουν σήμερα μεταξύ 15.000 και 20.000 Ρομά. Μετά την εκλογική νίκη της Αριστεράς τον Μάιο, περιφερειάρχες διέταξαν την εκκένωση 15 καταυλισμών, όπου διέμεναν περίπου 1.000 άνθρωποι. Από αυτούς, 260 Ρομά που ζούσαν στην περιοχή της Λυών απελάθηκαν στη γενέτειρά τους, τη Ρουμανία.

Οι οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ζητούν να σταματήσει η διάλυση καταυλισμών, εφόσον οι Αρχές δεν έχουν εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια για τη στέγαση των Ρομά, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο σημερινός πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Από κοινού με άλλα οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Γαλλία επιβάλλει περιορισμούς στην απασχόληση Ρουμάνων και Βουλγάρων στο έδαφός της, απαιτώντας από αυτούς άδειες εργασίας.

Οι περιορισμοί αυτοί πρόκειται, όμως, να αρθούν το 2014. Η κυβέρνηση μελετά τώρα την επέκταση της χορήγησης προσωρινών αδειών εργασίας σε πολίτες των παραπάνω ευρωπαϊκών κρατών.

Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό για το ζήτημα, που αποδείχθηκε ικανό να κλονίσει σοβαρά την κυβέρνηση, αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των σημαντικότερων μελών του υπουργικού συμβουλίου στη χθεσινή σύσκεψη στο μέγαρο Ματινιόν.

Εκτός από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, η υπουργός Στέγασης, Σεσίλ Ντιφλό, και ο υπουργός Εργασίας, Μισέλ Σαπέν, ο πρωθυπουργός κάλεσε στη διυπουργική σύσκεψη και τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Καταπολέμησης των Ανισοτήτων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή