ΗΠΑ: «κόπωση» από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

ΗΠΑ: «κόπωση» από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Σχεδόν απαρατήρητος περνάει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, παρότι περισσότεροι από 80.000 Αμερικανοί συνεχίζουν να επιχειρούν στα πεδία πολέμου της χώρας και ένας Αμερικανός χάνει εκεί τη ζωή του κάθε ημέρα.

Την ίδια στιγμή, η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ παραμένει σταθερά αντίθετη με την αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν, όπως έδειξε και πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας GfK, σύμφωνα με την οποία 66% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αντιτίθενται σε αυτόν και μόλις 27% τον υποστηρίζουν. «Βαρεθήκαμε να ακούμε γι’ αυτό. Λάβαμε πρόσφατα γράμματα από δημοτικό σχολείο στις ΗΠΑ, που επαινούσαν τον ηρωισμό των πεζοναυτών στο Ιράκ…», λέει ο Μάθιου Φάρβελ, ο οποίος υπηρέτησε 16 μήνες στο Αφγανιστάν.

Αν και οι περισσότεροι Αμερικανοί εκφράζονται με συμπάθεια για τον αφγανικό λαό, μεγάλη καχυποψία επικρατεί γύρω από τις επιδιώξεις του προέδρου Καρζάι και την ετοιμότητά του να αντιμετωπίσει την ενδημική διαφθορά, αλλά και για τις πιθανότητες της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας να οδηγήσει τη χώρα στον 21ο αιώνα.

Την ίδια ώρα, η ίδια η φύση του πολέμου στο Αφγανιστάν, που δεν ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι πόλεμοι του Βιετνάμ ή του Ιράκ, εμποδίζει το Πεντάγωνο να εμφανίσει στο κοινό απτές στρατιωτικές επιτυχίες.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν μάχιμη δύναμη τουλάχιστον 20.000 ανδρών μετά το 2014 στο Αφγανιστάν, με στόχο την καταδίωξη των Ταλιμπάν και την εκπαίδευση του τακτικού αφγανικού στρατού. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δικαιολογεί την άμεση αμερικανική απόσυρση από το Αφγανιστάν, αν και άλλοι διατείνονται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος της χώρας, ώστε να βοηθήσουν την κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της. «Οσοι από εμάς ασχολούμαστε με το Αφγανιστάν εδώ και χρόνια, πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία μας είναι σημαντική και θα έχει αποτελέσματα», λέει ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Καμπούλ, Τζέιμς Κάνιγχαμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή