ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΗΓΕΤΗ

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο θέλει τον Στράχε σε «καραντίνα»

ΒΙΕΝΝΗ. Να θέσουν σε πολιτική «καραντίνα» τον ηγέτη του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας», Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, ζήτησε από τους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες της Αυστρίας το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο. Αφορμή στάθηκε η ανάρτηση, στη σελίδα του Στράχε, στο Facebook, σκίτσου που απεικονίζει παχυλό τραπεζίτη με εβραϊκά σύμβολα να τρώει λαίμαργα, προς απόγνωση ενός αδύνατου ανθρώπου, που παραπέμπει στον «απλό λαό». Η εισαγγελία της Βιέννης εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη εναντίον του Στράχε για υποκίνηση του φυλετικού μίσους. Την αποδοκιμασία του για κάθε μορφή αντισημιτισμού εξέφρασε, διά του εκπροσώπου Τύπου, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Ο ΣΕΪΦ ΑΛ ΙΣΛΑΜ, ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΟΑΜΑΡ ΚΑΝΤΑΦΙ

Θα δικαστεί στη Λιβύη τον Σεπτέμβριο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Ο Σεΐφ αλ Ισλάμ, γιος του θανόντος πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μοαμάρ Καντάφι, θα δικαστεί τον Σεπτέμβριο στην πόλη Ζιντάν, όπως ανακοίνωσε η λιβυκή εισαγγελία στην Τρίπολη, αποκλείοντας την πιθανότητα παράδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Επιτροπή της εισαγγελίας ολοκλήρωσε τις έρευνες γύρω από τα εγκλήματα που διέπραξε ο Σεΐφ αλ Ισλάμ από την έναρξη της επανάστασης», υπογράμμισε εκπρόσωπος της εισαγγελίας για να συμπληρώσει ότι αναμένεται η έγκριση του κατηγορητηρίου. Ακτιβιστές εκφράζουν φόβους ότι ο Σεΐφ, 40 ετών, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική καταδίκη εάν δικαστεί στη Λιβύη. Οι νέες αρχές της Λιβύης επιμένουν να δικαστεί στην πατρίδα.

ΜΕΤΕΦΕΡΕ 32 ΑΤΟΜΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Αερόστατο συνετρίβη φλεγόμενο

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. Αερόστατο, το οποίο μετέφερε 32 άτομα, μεταξύ τους και παιδιά, παρασύρθηκε, χθες, από θύελλα και συνετρίβη φλεγόμενο εξω από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν άλλα 28. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο, STA, μετέδωσε ότι υπήρχαν δύο αερόστατα στην περιοχή την ώρα της συντριβής. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το ένα έπιασε φωτιά στην προσπάθειά του να προσγειωθεί, ενώ το δεύτερο έφθασε στο έδαφος με ασφάλεια. Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής δύναμης που έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας, κ. Τόμας Κούτσιτς, εξήγησε ότι το αερόστατο ήδη καιγόταν στο έδαφος όταν οι άνδρες του το προσέγγισαν. Εως χθες το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των νεκρών.

Η ΡΙΜΣΑ ΜΑΣΙΧ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Σε κακή κατάσταση η μικρή χριστιανή

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Η μικρή χριστιανή, ονόματι Ριμσά Μασίχ, η οποία κρατείται στο Πακιστάν, με την κατηγορία ότι δυσφήμησε το Ισλάμ, έχει υποστεί μέγα ψυχολογικό τραύμα και βρίσκεται σε κακή κατάσταση στη φυλακή, κατήγγειλε χθες ένας ακτιβιστής, ο οποίος την επισκέφθηκε. «Ηταν τρομοκρατημένη και τραυματισμένη», δήλωσε ο Ξαβιέ Ουίλιαμ, χριστιανός, στο Reuters. «Εχει κακοποιηθεί και βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Φέρει μώλωπες στο πρόσωπο και τα χέρια», τόνισε ο ίδιος. Θρησκευτικές και πολιτικές οργανώσεις παγκοσμίως καταδικάζουν τη σύλληψή της, που έγινε την περασμένη εβδομάδα αφού η Ριμσά Μασίχ κατηγορήθηκε από γείτονές της ότι έκαψε θρησκευτικά κείμενα του Ισλάμ. Οι πληροφορίες για την ηλικία της είναι αντικρουόμενες. Ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι είναι 11 ετών και πάσχει από σύνδρομο Ντάουν. Η οικογένειά της δήλωσε στον Ουίλιαμ ότι είναι 14, ενώ η αστυνομία υποστηρίζει ότι είναι 16 ετών και υγιής.

ΑΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ

Ο Μπρέιβικ θα ασκήσει έφεση

ΟΣΛΟ. Αποφασισμένος να ασκήσει έφεση, αν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι είχε το ακαταλόγιστο, εμφανίζεται ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος εκτέλεσε εν ψυχρώ 77 ανθρώπους πέρυσι το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Οσλο, και στο νορβηγικό νησί Ουτόγια. Αυτό δήλωσε χθες ο συνήγορός του, καθώς σήμερα αναμένεται το δικαστήριο του Οσλο που έχει αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει αν ο Μπρέιβικ, ο οποίος έχει παραδεχτεί τις πράξεις του, είναι ψυχικά υγιής. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής μπορεί να καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης έως και 21 χρόνια, ποινή η οποία μπορεί να επιμηκυνθεί αν κριθεί επικίνδυνος για την κοινωνία. Στην αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή